Maia Sandu a contestat decizia procurorului privind denunţul pe numele lui Plahotniuc

Nefiind de acord cu decizia procurorului de a nu începe urmărirea penală pe numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, privind uzurparea puterii de stat, liderul PAS a depus o contestaţie în acest sens la Judecătoria Chişinău.
Maia Sandu, liderul PAS în faţa Procuraturii Generale (unpaspentru.md)
Maria Maevschi
28.11.2017

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu, a depus miercuri 22 noiembrie, la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, o contestaţie împotriva ordonanţei procurorului de a refuza intentarea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

În plângerea acesteia, s-a evidenţiat caracterul părtinitor şi neobiectiv al activităţii procurorului în examinarea denunţului penal pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În plângere se mai stipulează că procurorul a audiat doar persoanele apropiate şi colegii de partid ai celui în raport cu care s-a formulat denunţul şi nu a audiat pe nimeni care ar fi putut să dea declaraţii împotriva acestuia. În plus, procurorul nu l-a audiat pe însuşi Vladimir Plahotniuc, ceea ce, la fel, ridică probleme de credibilitate faţă de modul în care a fost examinat denunţul penal.

„Procurorul, în textul ordonanţei, a făcut o analiză a cadrului constituţional şi legal care guvernează organizarea şi funcţionarea Parlamentului doar din perspectiva interdicţiei mandatului imperativ, uitând în totalitate de conceptul de suveranitate care aparţine în exclusivitate poporului şi potrivit căruia nimeni nu poate exercita puterea de stat în nume propriu”, se arată într-un comunicat de presă.

Chiar dacă atât organele procuraturii, cât şi justiţia îi sunt subordonate lui Vladimir Plahotniuc, PAS consideră necesară exercitarea în continuare a presiunii pe instituţiile de stat care, conform legii, trebuie să fie independente şi să acţioneze în interes public, şi nu în interesul unor oligarhi care au preluat prin uzurpare puterea de stat.

Amintim că la 21 septembrie, preşedintele PAS a depus la Procuratura Generală un denunţ în care a evidenţiat mai multe acţiuni comise de către Vlad Plahotniuc, atât în calitate de cetăţean al R. Moldova cât şi ca preşedinte al Partidului Democrat, acuzându-l de uzurparea puterii de stat. La 15 noiembrie, Sandu a fost informată de procuror că pe acest caz nu va fi pornită urmărirea penală, întrucât „nu au fost stabilite elemente de fapt care ar indica asupra faptului că Plahotniuc Vladimir şi-a însuşit pe nedrept puterea de stat de la cei care o exercită în conformitate cu legea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor