CPR Moldova: Sistemul mixt va afecta negativ pluralismul de opinie şi reprezentarea cetăţenilor

Sistemul mixt, campanie lansată de CPR Moldova (facebook.com / CPRMoldova)
Maria Maevschi
27.11.2017

Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) din Republica Moldova, împreună cu alte organizaţii neguvernamentale, ar fi avertizat despre faptul că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democraţia, pluralismul de opinie şi reprezentarea cetăţenilor.

„Deşi aceste efecte negative au fost negate de autorităţi pe parcursul anului, după schimbarea sistemului electoral, cu încălcări de procedură şi cu încălcarea opiniei Comisiei de la Veneţia, efectele sunt recunoscute ca o realitate de către reprezentanţii guvernului”, se arată într-un mesaj pe pagina de socializare a CPR Moldova, făcându-se referire la declaraţiile membrului Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan din cadrul unei emisiuni televizate, unde acesta ar fi confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt.

„Este necesar să luaţi simpla majoritate de voturi, şi doi oameni, dacă dvs aţi acumulat 7 voturi şi eu am acumulat 6, din 60 mii, este suficient ca dvs să fiţi considerat ales. Asta este regula democraţiei, câştigă cel care a luat mai mare număr de voturi. Nu contează câţi oameni vor veni la votare pentru că alegerile oricum vor fi declarate valabile, este scos pragul minim de participare pentru valabilitatea alegerilor. Este declarat în circumscripţiile uninominale, din primul tur, ales candidatul care a luat cel mai mare număr de voturi. Simplu”, a declarat Iurie Ciocan, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Amintim că la 6 martie 2017, Partidul Democrat din Moldova a venit cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral din cel proporţional în bază de liste de partid, în unul majoritar în baza circumscripţiilor uninominale. „Campania agresivă de promovare a iniţiativei legislative a ridicat suspiciuni despre intenţia reală din spatele acesteia. Principala îngrijorare era ca, în ajunul alegerilor parlamentare din 2018, partidele de guvernământ conştiente de ratingurile lor joase, vor să influenţeze regulile jocului în propria favoare”, se arată într-o analiză CPR Moldova.

La 20 iulie, Parlamentul votează schimbarea sistemului electoral cu trecere de la proporţional la mixt, în a doua lectură, „cu încălcări de procedură, cu minimum de transparenţă şi sfidând opinia Comisiei de la Veneţia”. Proiectul final a fost publicat cu 24 de ore înaintea votului, iar procedura de vot a durat doar patru minute. Proiectul a fost susţinut de 74 din 101 deputaţi, membri a trei fracţiuni parlamentare: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Popular European şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor