Sondaj Promo-LEX: Reorganizarea sistemului judecătoresc din RM nu a îmbunătăţit accesul la justiţie
alte articole
Asociaţia Promo-LEX susţine că, potrivit unui sondaj efectuat în cadrul campaniei de informare desfăşurate de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova privind reforma sistemului judecătoresc, peste jumătate din cei chestionaţi au considerat că reorganizarea sistemului judecătoresc nu a adus îmbunătăţiri în ceea ce priveşte accesul lor la justiţie. În opinia asociaţiei de drepturile omului, percepţia ar putea fi corelată cu insuficienţa informării privind avantajele reducerii numărului de instanţe de judecată din ţară.
În cadrul unui eveniment public, Pavel Postica de la Promo-LEX a invitat autorităţile de la Chişinău să ia în considerare rezultatele sondajului. Chiar dacă nu este reprezentativ statistic, acesta indică opinia justiţiabililor dar şi a publicului specializat - judecători, procurori, avocaţi şi angajaţi ai instanţelor judecătoreşti - despre micşorarea numărului de judecătorii, dar şi alte subiecte de interes public.
Potrivit expertului, dat fiind faptul că opinia respondenţilor arată că judecătorii sunt supraîncărcaţi cu dosare, de aceea ”poate ar fi bine ca – inclusiv Legislativul – să întreprindă măsuri alternative care dacă nu ar duce la majorarea numărului de judecători, atunci să se ajungă la acea etapă în care cât mai puţini cetăţeni să fie implicaţi în actul de justiţie.”
Preşedintele CSM, Victor Micu a încurajat oficialităţile moldovene să promoveze mai mult medierea, aducând drept exemplu experienţa Statelor Unite ale Americii, unde în unul din state doar 10% din cauze ajung în judecată, iar restul se soluţionează pe căi alternative.
Prima campania de informare organizată de CSM a durat un an şi a constat în organizarea întrunirilor publice în toate cele 15 oraşe unde funcţionează judecătoriile nou-create în rezultatul reorganizării instanţelor judecătoreşti.
Sondajul de opinie realizat de Asociaţia Promo-LEX a cuprins un număr de 1347 respondenţi, toţi participanţi la cele 15 discuţii publice. Din aceşti respondenţi, 448 au fost angajaţi ai instanţelor judecătoreşti, judecători, procurori şi avocaţi. Alţii 899 au fost cetăţeni interesaţi de domeniu, funcţionari publici, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, profesori etc.