Oamenii de ştiinţă avertizează. O tulpină de bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte în Europa

(Captură video)
Redacţia
24.07.2025

O nouă tulpină de bacterie care poate provoca infecţii grave la copii, dar care scapă tratamentelor standard, se răspândeşte în Europa, potrivit unei ştiri Euronews.

Practic, este vorba despre MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilina), un tip de bacterie care a evoluat până în punctul în care antibioticele de primă linie nu mai au efect împotriva sa, făcând tratarea mai dificilă. Poate cauza probleme grave de sănătate dacă pătrunde în organism, fiind responsabilă pentru peste 100.000 de decese la nivel global în 2019.

O nouă tulpină de MRSA a fost identificată în Germania şi Ţările de Jos în urmă cu aproape un deceniu – şi s-a răspândit de atunci în cel puţin alte nouă ţări europene, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Statens Serum din Danemarca (SSI).

Oamenii de ştiinţă au început să se îngrijoreze că această tulpină ar putea circula în Danemarca după ce, în vara anului 2023, 32 de copii şi membri ai familiilor lor au dezvoltat ulceraţii cauzate de un anumit tip de bacterie stafilococică. Un an mai târziu, au identificat un alt focar produs de aceeaşi bacterie într-o altă zonă a ţării.

Cercetătorii bănuiau că Danemarca nu este singura afectată de această nouă tulpină, pe care o numesc „clona” unui alt tip de MRSA, deoarece prezintă unele similitudini genetice.

Analizând probe din mai multe ţări europene, au descoperit bacteria în 11 state: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia şi Regatul Unit.

„Această clonă, descoperită pentru prima dată în Germania şi Olanda în 2014, este un nou subtip” al bacteriei, a declarat Andreas Petersen, cercetător MRSA la SSI şi autorul principal al studiului.

Cercetarea a fost publicată în revista Eurosurveillance.

Tulpina este genetic similară cu o altă formă de MRSA despre care se crede că provoacă impetigo, o infecţie bacteriană a pielii care determină apariţia unor vezicule roşii ce se sparg în jurul nasului şi gurii.

Impetigo este cel mai frecvent întâlnit la copiii cu vârste între doi şi cinci ani, este extrem de contagios şi se poate răspândi cu uşurinţă în cadrul familiilor. Focarele apar de obicei la sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Deşi impetigo nu este în general periculos, complicaţii rare includ afectarea rinichilor şi celulita – o infecţie care poate deveni letală dacă se răspândeşte la ganglionii limfatici şi sânge.

Fusidic acid, o cremă cu antibiotic, este tratamentul uzual pentru impetigo, însă nu este eficient împotriva acestei tulpini de MRSA.

Tocmai de aceea, medicii din Europa trebuie să fie informaţi dacă tulpina se răspândeşte în comunităţile lor, avertizează cercetătorii.

„Credem că o combinaţie între aceşti factori de virulenţă [sau gene] şi rezistenţa la fusidină a contribuit la succesul acestei noi tulpini”, a spus Petersen.

MRSA este doar una dintre numeroasele ameninţări emergente la adresa sănătăţii din cauza rezistenţei la antibiotice. Potrivit unui studiu de referinţă publicat anul trecut, infecţiile cauzate de aşa-numitele „superbacterii” ar putea ucide peste 39 de milioane de oameni la nivel global în următorii 25 de ani.

Rezistenţa la antibiotice afectează şi sistemele de sănătate. Doar cele 11 ţări europene în care a fost identificată noua tulpină MRSA au cheltuit aproape 11,4 miliarde de euro în 2022 pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu infecţii rezistente la medicamente, potrivit estimărilor recente ale Center for Global Development.

Cercetătorii danezi cred că noua tulpină ar putea circula neobservată şi în alte regiuni ale Europei.

Aceasta a fost deja descoperită în afara spitalelor şi azilurilor de bătrâni, care dispun de protocoale stricte pentru controlul MRSA, a declarat Petersen.

„Răspândirea MRSA în comunitate este mult mai greu de monitorizat şi de combătut”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor