Oamenii de ştiinţă au creat un material transparent ce poate transforma ferestrele în panouri solare [video]

Richard Lunt, profesor asistent de inginerie chimică şi ştiinţe materiale la MSU's College of Engineering. (screenshot Youtube)
Dana Betlevy
07.02.2019

Imaginaţi-vă un oraş care este de fapt un vast sistem de captare a energiei solare. O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan a dezvoltat o tehnologie care poate transforma suprafeţele transparente, de la ferestrele clădirilor până la telefoanele mobile, în suprafeţele de colectare a energiei solare - fără a obstrucţiona vederea.

Aceasta este o inovaţie incredibilă în tehnologia solară de când există materiale folosite pentru a absorbi lumina şi a o transforma în energie, căci o suprafaţă transparentă nu este în mod obişnuit capabilă să absoarbă lumina.

Pentru a face o celulă solară transparentă, cercetătorii au optat pentru un alt sistem numit concentrator solar luminiscent transparent (TLSC), care conţine molecule organice ce absorb razele ultraviolete şi infraroşii. Această lumină este apoi ghidată spre celule solare fotovoltaice tradiţionale, capabile să capteze energia şi să o transforme în electricitate.

Nu numai că acest material poate fi utilizat pentru ferestre, dar poate fi folosit şi pentru afişajele dispozitivelor electronice, oferindu-le o altă sursă de energie şi creşterea semnificativă a duratei de viaţă.

Richard Lunt, profesor asistent de inginerie chimică şi ştiinţa materialelor la MSU's College of Engineering, explică:

"Putem regla aceste materiale pentru a extrage doar razele ultra-violete şi cele apropiate de infraroşu ale spectrului solar […] . Pe acestea le ghidăm apoi către marginea panoului, unde este transformată în energie electrică cu ajutorul unor benzi subţiri de celule solare fotovoltaice."

Dacă celulele transparente se dovedesc a fi viabile din punct de vedere comercial, puterea pe care o generează ar putea să compenseze semnificativ consumul de energie al clădirilor mari. “Nu spunem că putem alimenta întreaga clădire, dar ne referim la o cantitate semnificativă de energie, suficientă pentru lucruri precum iluminarea şi alimentarea aparaturii electronice şi electrocasnice", a adăugat el.

Potrivit unei estimări recente a Agenţiei Internaţionale pentru Energie, energia solară va fi sursa principală de energie în lume până în 2050. Descoperirea recentă a tehnologiei solare face ca procesul de obţinere a energiei solare să devină mai eficient şi mai ieftin, şi mult mai accesibil pentru o persoană obişnuită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor