O minune a Europei: Salina Turda. Ce puteţi face acolo
alte articole
Înainte de a vedea ce se poate vizita la Salina Turda, ar fi bine să trecem puţin prin istoria salinei.
Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană, iar prima atestare a unei exploatări de sare în Turda a fost în secolul al XIII-lea. Timp de 600 de ani, Salina Turda a fost una dintre cele mai importante din Transilvania, dar din secolul al XIX-lea a început din păcate să decadă, fiind închisă în anul 1932. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost folosită de populaţie ca adăpost antiaerian, iar în perioada următoare a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii.
În anul 2008 a intrat în amplul proces de modernizare care a costat 6 milioane de euro, fiind redeschisă publicului în ianuarie 2010. Cu această ocazie, a fost consultat un expert pentru sistemul de iluminat, care l-a gândit în asemenea manieră, încât să ai impresia că te afli într-un oraş din adâncuri.
Astfel că Salina Turda este cel mai nou obiectiv turistic din România care a fost reamenajat şi reintrodus în circuitul turistic. Deşi Salina Turda este un obiectiv turistic care se află pe lista acelor locuri care trebuie vizitat, cel puţin o dată, majoritatea turiştilor nici măcar nu au aflat de existenţa acestuia.
Ce puteţi face la Salina Turda. Ce anume are deosebit Salina Turda?
Pe lângă faptul că Salina Turda este un important obiectiv turistic, fără teama de a greşi, se poate afirma faptul că este cel mai important obiectiv turistic din Turda, şi este, totodată, un important centru de tratament şi recuperare. Dat fiind efetul benefic pentru afecţiuni respiratorii, este recomandat celor suferinzi ca un mijloc de remediu natural.
În zilele toride de vară poate reprezenta un plăcut loc de refugiu, datorită temperaturilor scăzute dar constante din salină, respectiv 10-12 °C.
Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice.
Una din cele mai spectaculoase minuni din România - Salina Turda - este un ansamblu de mine, amenajate pentru a putea fi vizitate de turişti, fără un efort deosebit.
Ce puteţi face la Salina Turda. Mina Rudolf
Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită în termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost începută în anul 1867 şi are o lăţime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltraţiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o rată a creşterii de 2 cm/an.
Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani, Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiştilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat şi un lift pentru a uşura accesul în mină.
Ce puteţi face la Salina Turda. Mina Ghizela
Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 şi urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. În 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.
Mina Ghizela, datorită stadiului de cameră de exploatare în pregătire, a fost denumită Preabataj Ghizela. Infiltraţiile de apă din orizontul de trasaj iniţial al minei Ghizela, au generat o depunere masivă de sare secundară (eflorescenţe şi stalactite) pe puţul de acces în preabataj. Carstul subteran este completat de anemolitele (stalactite cu dezvoltare înclinată) formate la baza puţului de extracţie. Acumulările de apă de pe vatra camerei au favorizat dezvoltarea cristalelor cubice de sare (se prezintă punctele în care aceste formaţiuni sunt prezente: vatra la ieşirea de pe pasarela de acces, baza pereţilor şi zona de la intersecţia galeriilor laterale din apropierea frontului galeriei longitudinale de trasaj).
Ce puteţi face la Salina Turda. Mina Terezia
Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri şi un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată încă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluţia salină ce se prelingea din galeriile romane. Aici s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia şi o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.
Ce puteţi face la Salina Turda. Galeria Franz Josef
Pentru a facilita şi mai mult exploatarea sării între 1853 şi 1870 a fost construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafaţă. Această galerie avea iniţial 780 m, însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menţionat este că între 1948 şi 1992 a avut rolul de depozit de brânză.
Până la finalizarea proiectului de modernizare a salinei, accesul turiştilor în salină se făcea prin galeria de transport Franz Josef. Pe măsură ce turistul înaintează, lumea subterană îşi dezvăluie minunile.
Ce puteţi face la Salina Turda. Sala Crivacului
Este o cameră octogonală în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .
Acesta era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină. Crivacul are anul construcţiei sale sculptat pe axul maşinii – 1881. Utilajul descris a înlocuit un altul, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în anul 1864. Este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din România şi probabil şi din Europa care se păstrează pe locaţia lui iniţială.
Ce puteţi face la Salina Turda. Mina Iosif – sala ecourilor
Se vizitează prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Este o cameră de mină conică cu adâncimea de 87 m şi diametrul la bază de 67 m.
O descriere din 1853 a acestei mine suna astfel: ”… prima ocnă în care eşti coborât într-un coş, cu funii, poate avea adâncimea de 50 de stânjeni. Are o formă perfect aparţinătoare căpăţânei de zahăr, care la gură e până la un punct căptuşită cu lemn, mai jos începe să se deschidă şi se tot lărgeşte, până ce clopotul se lasă pe talpa netedă a sării, cu diametrul de circa 30 de stânjeni….“ (Hetilap, 1853, p. 275)
Forma camerei şi lipsa comunicaţiilor majore cu alte lucrări miniere fac ca în această mină să se producă o reverberare puternică a sunetului, fapt care a determinat acordarea denumirii turistice de „Sala Ecourilor”.
Ce puteţi face la Salina Turda. Distracţie la 120 de metri sub pământ
Salina Turda este renumită nu doar pentru frumuseţea ei interioară, graţie amenajărilor făcute recent, care au reuşit să o aducă la standarde internaţionale. Cel mai sărat lac subteran din Europa, lacul din mina Terezia este elementul care prin îmbinarea luminii şi lemnul s-a putut crea un spaţiu inedit de relaxare şi agrement. Pe insulă sunt acum mai multe foişoare de forme diferite – o floare mare şi una mică, un arici, o arcă. De pe ponton se pot închiria bărci pentru plimbarea pe lac.
În sala Rudolf se găsesc mai multe spaţii de agrement, cel mai spectaculos element fiind caruselul.
Vizitatorii pot juca minigolf, bowling, handbal, lap tenis, badminton, biliard, ping-pong sau se pot învârti cu roata mare, care are 6 gondole a câte 8 locuri fiecare. Roata panoramică este locul de unde Mina Rudolf - atracţia principală a Salinei - se poate vedea cel mai bine.
Debarcaderul permite închirierea bărcuţelor pe lacul subteran la 112 m în adâncul muntelui de sare. De asemenea, a fost construit un amfiteatru cu 200 de locuri, cu scaune încălzite, şi un spaţiu de joacă pentru copii.
Mai aproape de zona de acces se află baza de tratament, dotată cu aparatură de forţă şi mobilier pentru odihna pacienţilor.
Pe aproape toată suprafaţa ştrandului Durgău, Minei Rudolf şi în baza de tratament există acces internet WI-FI gratuit.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.