O invazie de lăcuste „fără precedent” devastează Africa de Est

Lăcuste
Lăcuste (Photo by TONY KARUMBA/AFP via Getty Images)

Organizaţia Naţiunilor Unite a solicitat ajutor internaţional pentru combaterea plăgii „devastatoare” a lăcustelor de deşert care ameninţă „fără precedent” culturile în ţările din Africa de Est. Problema s-ar putea agrava pe măsură ce anul progresează: dacă nu sunt controlate, numărul insectelor ar putea creşte de 500 de ori în iunie.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din Africa de Est a solicitat ajutor pentru combaterea celei mai grave invazii de lăcuste de deşert, care fac ravagii asupra culturilor şi păşunilor din estul Etiopiei, în Somalia, părţi din Sudan şi nordul Keniei. Aceasta este o ameninţare „fără precedent” care pune în pericol „securitatea alimentară şi mijloacele de trai” a milioane de africani din ţările afectate deja de foamete. "Rapiditatea de răspândire a plăgii şi dimensiunea infestărilor sunt departe de normă şi au împins la limită capacităţile autorităţilor locale şi naţionale", a declarat FAO.

Miercuri 22 ianuarie, ONU a alocat 10 milioane de dolari pentru fumigarea din aer, un ajutor care se adaugă celor patru aeronave utilizate în prezent de autorităţile etiopiene pentru a combate invazia. La rândul său, guvernul kenian va investi 5 milioane de dolari pentru a controla roiurile de lăcuste şi pentru a preveni răspândirea acestora. Ţări precum Sudanul de Sud şi Uganda sunt, de asemenea, în pericol, informează ABC.

„Aceasta s-a transformat într-o situaţie de dimensiuni internaţionale care ameninţă securitatea alimentară a întregii subregiuni. FAO a activat mecanisme care ne vor permite să ne mişcăm rapid pentru a ajuta guvernele să organizeze o campanie colectivă de soluţionare a acestei crize”, a declarat QU Dongyu, directorul general al FAO. Deşi eforturile de control a invaziei sunt în desfăşurare, amploarea plăgii şi urgenţa pericolului necesită sprijin financiar suplimentar din partea actorilor internaţionali.

Cea mai distructivă plagă

Lăcustele, care sunt cea mai antică plagă migratoare din lume, pot parcurge până la 150 de kilometri într-o singură zi. Mai exact, cele din deşert sunt cele mai distructive dintre specii datorită vitezei şi capacităţii de a se multiplica rapid. Un roi tipic de lăcuste poate conţine până la 150 de milioane de lăcuste pe kilometru pătrat.

Potrivit FAO, un roi de dimensiunea Parisului ar putea consuma aceeaşi cantitate de hrană ca jumătate din populaţia Franţei într-o singură zi. Şi acest lucru datorită faptului că fiecare insectă adultă poate consuma propria sa greutate în hrană, în fiecare zi.

Istoria se repetă

Clima în schimbare „hrăneşte” invazia de lăcuste în Africa. Ploile „neobişnuit” de abundente de la sfârşitul anului 2019 şi temperaturile calde au creat condiţiile ideale pentru răspândirea lăcustelor în regiune, ale căror roiuri provin din Yemen de-a lungul Mării Roşii. Problema s-ar putea agrava de-a lungul lunilor: „Lăcustele se reproduc rapid şi, dacă nu sunt controlate, numărul lor actual ar putea creşte de 500 de ori în iunie”, afirmă Organizaţia Naţiunilor Unite.

De 25 de ani, Etiopia şi Somalia nu au mai avut de-a face cu o asemenea invazie. La rândul său, Kenya nu a suferit o plagă de lăcuste de şapte decenii. Între 2003 şi 2005, o mare invazie de lăcuste a cauzat pierderi în agricultura din Africa de Nord de peste 2,5 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură