Lăcustele 'invadează' Egiptul: Prejudiciul cauzat de lăcuste în ultimii 100 de ani

Un om într-un roi de lăcuste, Corralejo Insulele Canare, arhivă (Samuel Aranda / AFP / Getty Images)
Kelly Ni
05.03.2013

Lăcustele 'invadează' Egiptul: Un roi tipic de lăcuste poate mânca hrana pe care o consumă 2.500 de oameni într-o zi, potrivit ONU.

Cele circa 30 de milioane de lăcuste care s-au abătut weekend-ul trecut asupra Giza, în apropiere de partea de sud a Cairo, nu reprezintă singura dată când zona a fost infestată de insecte.

În 2004, un roi foarte mare de lăcuste a lovit 15 din cele 27 de regiuni guvernamentale din Egipt, provocând daune culturilor şi infestări extinse, potrivit Albawaba. La fel ca şi acum, localnicii au ars cauciucuri în speranţa că fumul va îndepărta lăcustele.

Lăcustele au început să infesteze sud-estul Egiptului în luna ianuarie, după ploi abundente – pentru că era tocmai începutul unui nou sezon de reproducere a lăcustelor, în conformitate cu Albawaba. Ministerul Egiptean al Agriculturii a utilizat pesticide pentru a scăpa 11.000 de hectare de teren de lăcuste. Dar numărul lor a continuat să crească.

Un roi tipic de lăcuste poate mânca hrana pe care o consumă 2.500 de oameni într-o zi. O lăcustă adultă poate mânca zilnic hrană cântărind greutatea sa - aproximativ 2 grame, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

"La aceste rate, lăcustele consumă aproape toată vegetaţia din calea lor şi trebuie apoi să migreze pentru a găsi noi surse de hrană", potrivit NASA Earth Observatory.

Ministrul egiptean al agriculturii Salah Abad Almoman a declarat că forţele armate şi unităţile de frontieră egiptene încearcă să combată roiul prin mijloacele aflate la dispoziţia lor, în conformitate cu Albawaba.

Almoman a cerut familiilor care trăiesc în zonele afectate să nu dea foc la cauciucuri, exprimându-şi îngrijorarea privind o eventuală răspândire a focului.

El a mai menţionat că vânturile puternice prognozate pentru următoarele zile vor duce insectele în direcţia Arabiei Saudite şi Mării Roşii.

Mai jos enumerăm câteva roiuri de lăcuste care au provocat daune pe scară largă în ultimii 100 de ani.

Invazia de lăcuste din 1915

Invazia de lăcuste din 1915 a consumat aproape toată vegetaţia din Ierusalim şi Siria. Prin urmare, preţurile la alimente în zonă au crescut. Rezidenţii din regiune se confruntau deja cu o penurie de alimente din cauza unui război.

"Martorii la invazia de lăcuste ce a lovit Ierusalimul şi regiunea siriană din apropiere în anul 1915 au spus că nu au mai văzut nimic asemănător în viaţa lor. A fost cu adevărat o catastrofă naturală de proporţii biblice", a raportat Biblioteca Congresului. "Din moment ce podgoriile şi culturile de legume de vară au fost distruse complet, vinul şi alimentele erau disponibile numai pentru cei bogaţi şi cei cu acces la importurile străine. Ţăranii din mediul rural nu aveau nici mijloace de trai, nici posibilitatea asigurării unor surse nutriţionale importante pentru familiile lor".

Invazia de lăcuste de deşert din 2004

Invazia din 2004 a lăcustelor de deşert a început în Maroc şi Algeria, în nord-vestul Africii. Mauritania a fost grav afectată, după cum au fost şi Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad şi Insulele Capului Verde.

Pe 1 octombrie 2004, trei-patru milioane de hectare de teren au fost infestate cu lăcuste, în conformitate cu NASA Earth Observatory.

Roiurile de lăcuste puteau cuprinde şi circa 80 de milioane de lăcuste pe kilometru pătrat.

NASA Earth Observatory a arătat imagini din satelit înainte şi după izbucnirea invaziei din 2004. NASA a evidenţiat că a existat în mod clar mai multă vegetaţie în regiune înainte de invazie.

Infestarea cu lăcuste australiene

Infestările cu lăcuste din Australia implică o specie de lăcuste numită "lăcusta australiană".

"Lăcusta australiană este specia cea mai dăunătoare din Australia din cauza frecvenţei invaziei (creşterea populaţiei gregare) şi zonelor infestate mari", potrivit Departamentului de Agricultură, Pescuit şi Păduri (DAPP) al Guvernului Australian.

Invazii extinse s-au înregistrat în anii 1870, acestea afectând zone din Noul Wales de Sud, Australia de sud şi Victoria.

"Invaziile din Australia de vest au fost mai puţin frecvente la acel moment, dar au avut loc invazii majore în ultimele decenii - în 1999-2001, 2004, 2006, 2009 şi 2012", în conformitate cu DAPP.

Australia a fost afectată de cel puţin cinci invazii majore de lăcuste din anul 1992, potrivit unui grafic al DAPP. O invazie de lăcuste este considerată majoră când peste 500.000 de hectare agricole sunt infestate de lăcuste.

"Numărul lăcustelor australiene poate creşte îngrijorător de tare în termen de un an, dacă au loc multe ploi abundente în zonele interne, mai ales în timpul verii, acestea permiţând reproducerea şi dezvoltarea completă a mai multor generaţii de lăcuste", potrivit DAPP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor