O înţelegere a pieţei europene: Acţiunile scad pe măsură ce datele economice ale UE se agravează

AMSTERDAM - Prezicerile economice pentru zona euro par să se agraveze cu fiecare săptămână ce trece. În timp ce o privire retrospectivă asupra datelor PIB ale Germaniei au surprins pozitiv, în penultima săptămână, indicatorii anticipativi au pictat un tablou sumbru pentru economia zonei euro.
Un bărbat ţine carnetul său de economii pe 14 mai în timpul unui protest la sediul Caja Madrid, în Madrid, care a fost cumparată de banca Bankia. Bankia este una dintre cele patru bănci spaniole a căror rating de credit a fost redus de S & P, săptămâna trecută. (PEDRO ARMESTRE / AFP / GettyImages)
Valentin Schmid
29.05.2012

AMSTERDAM - Prezicerile economice pentru zona euro par să se agraveze cu fiecare săptămână ce trece.

În timp ce o privire retrospectivă asupra datelor PIB ale Germaniei au surprins pozitiv, în penultima săptămână, indicatorii anticipativi au pictat un tablou sumbru pentru economia zonei euro.

Indicii europeni ai managerilor de achiziţii (PMI) au intrat într-o recesiune profundă pe continent. Sondajele măsoară activitatea de cumpărare a managerilor corporaţiilor mari şi pot oferi o indicaţie în legătură cu direcţia în care se deplasează PIB-ul, iar în cazul Europei această direcţie nu inspiră încredere.

Datele PMI Compozit pentru zona euro se situează în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimele 35 de luni, la 45,9, un nivel de sub 50 indicând o creştere negativă a PIB-ului. Un alt indicator economic anticipativ, sondajul german IFO, a scăzut de la 109,9 la 106,9.

Temerile privind băncile şi regiunile spaniole cresc

După ce incertitudinile cu privire la situaţia politică din Grecia au fost digerate, acestea au ieşit din atenţia comercianţilor, accentul fiind pus pe rezultatul noilor alegeri care vor avea loc pe 17 iunie.

În timp ce sunt discutate diferite scenarii în funcţie de rezultatul alegerilor din Grecia, săptămâna trecută a fost rândul Spaniei să intre în centrul atenţiei. Din păcate, nu din motive pozitive.

O parte a problemei este datoria guvernului, care la nivel naţional se situa la un procent relativ modest de 69 la sută din PIB, la sfârşitul anului 2011. Aceasta nu este toată povestea, din moment ce guvernul a înregistrat un deficit de 8,9 la sută din PIB, care s-a păstrat pe tot parcursul anului 2011. Aceasta prezice un alt deficit de 5,3 la sută în 2012, care va fi adăugat la procentul total.

Guvernul a promis să pună în aplicare măsuri de austeritate, dar dacă nu va reuşi să facă acest lucru, aceste deficite persistente ridicate vor creşte în curând nivelul total al datoriilor faţă de PIB la un raport nesustenabil, aducând o creştere a costurilor de finanţare ale ţării.

Catalunia cere un plan de salvare pe măsură ce datoria totală a regiunii creşte

Doar acest factor este deja îngrijorător, dar el este exacerbat de regiuni autonome foarte îndatorate şi de un sistem bancar subcapitalizat.

Catalunia, regiunea cea mai bogată din Spania care reprezintă 20 la sută din PIB-ul spaniol, are nevoie de ajutor de la guvernul central. "Nu ne interesează cum [face asta guvernul central], dar trebuie să facem anumite plăţi la sfârşitul lunii. Economia nu îşi poate reveni dacă nu se pot plăti facturile", a declarat preşedintele catalan Artur Mas vinerea trecută.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au dreptul de a avea un deficit combinat de 15 miliarde de euro şi pot emite propriile datorii, care sunt implicit garantate de guvernul spaniol şi trebuie adăugate la datoria totală faţă de PIB de către investitorii pricepuţi, care doresc o reflectare mai exactă a totalului pasivelor guvernelor centrale.

Natura foarte opace a datoriei regionale a fost din nou ilustrată atunci când o estimare anterioară a nevoilor regionale de finanţare pentru anul 2012 a fost revizuită de la 8 miliarde de euro la 36 de miliarde de euro, o creştere de patru ori.

Acest lucru este foarte tulburător pentru investitori, deoarece este din ce în ce mai greu pentru ei ca să se bazeze pe datele oficiale, dacă, practic, toate cifrele importante sunt revizuite mai devreme sau mai târziu pentru a evidenţia o creştere şi dacă surprizele pozitive lipsesc cu desăvârşire din imagine.

Băncile spaniole au fost declasate

Sistemul bancar din Spania este următorul aspect ce trebuie menţionat atunci când vine vorba de contabilitate opace şi riscuri ascunse.

Băncile spaniole suferă de pe urma prăbuşirii unei bule imobiliare, care a atins proporţiile din SUA şi care a dus la construirea mai multor case în Spania decât în tot restul Europei, în punctul său culminant. Băncile au relevat date insuficiente şi nu au luat în calcul scăderi ale estimării la împrumuturi sau creşteri ale provizionării.

Agenţia de rating Standard and Poor's a declasat săptămâna trecută cinci bănci spaniole, toate situându-se acum la aşa-numitul nivel "junk", sub gradul minim de rating de investiţii de BBB.

Printre băncile declasate se află banca de economii şi împrumuturi Bankia SA, care a fost naţionalizată la 21 mai. Tendinţa deconcertantă este că costurile estimate de salvare sau infuzia de capital în bancă au fost în creştere de atunci. La început, ele au fost estimate la 4,5 miliarde de euro, apoi au crescut la 9 miliarde de euro pe 23 mai, aproape s-au dublat la 15 miliarde de euro pe 23 mai, iar apoi au crescut cu alte 4 miliarde de euro până la 19 miliarde de euro, pe 24 mai.

Atunci când s-a încercat să se răspundă la întrebarea de unde provin aceste pierderi în creştere, au existat doar două răspunsuri plauzibile. Unul este că banca înregistrează pierderi semnificative din active neperformante, care ar trebui acoperite prin declaraţia de profit şi pierderi şi care ar reduce capitalul social, dar acest lucru nu a fost recunoscut oficial.

Speculaţiile susţin că singurul motiv de altă natură care poate explica scurgerea de capital este o retragere masivă a depozitelor. Pe măsură ce deponenţii îşi retrag din fonduri, banca trebuie să vândă din active. Dacă activele sunt depreciate, ele nu pot fi vândute la valoarea nominală şi nu pot plăti deponenţii. Acest lucru duce la nevoia unei infuzii de capital.

Euro scade pe fondul temerilor

În timp ce indicele pentru acţiuni EURO STOXX a crescut cu 0,8 la sută şi a fost închis la 2,161, după o tranzacţionare volatilă, moneda europeană s-a prăbuşit la 1,25 de dolari, pierzând 2 procente săptămâna trecută faţă de dolar.

Acum se află la niveluri nemaiîntâlnite din iulie 2010, imediat după ce a apărut pentru prima dată criza periferică.

Analistul Goldman Sachs, John Noyce, consideră că turnura recentă a evenimentelor va conduce la o scădere a valorii monedei euro, ajungând chiar până la 1,13 dolari în câteva luni. Cu toate acestea, pe termen scurt el crede că rata diferenţială a dobânzii dintre SUA şi Germania ar trebui mai întâi să crească în favoarea Germaniei, pentru a justifica în mod fundamental o valoare mai mică a euro.

Motivul pentru o supraperformanţă relativă a bursei ar putea fi evaluarea ieftină globală a acţiunilor europene, după cum observă echipa Morgan Stanley: "Evaluările par să fi intrat pe teritoriul atractiv al acţiunilor europene. Cu toate acestea, ele încă sunt destul de departe de indicarea unei crize sau a unei recesiuni complete."

Săptămâna ce urmează

În această săptămână se vor publica PMI-urilor de producţie din Europa, rata şomajului şi IPC-ul (indicele preţurilor de consum) din Germania.

Având în vedere aşteptările scăzute, ele ar putea surprinde cu o uşoară creştere, deşi vor rămâne negative în termeni absoluţi. Se crede că factorii de decizie politică vor domina săptămâna viitoare prima pagină a ziarelor, fiind actorii principali care vor încerca să găsească modalităţi de a rezolva criză actuală, căutând o soluţie europeană fără a deranja electoratul intern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor