Doar jumătate din spanioli vor merge în această vară în vacanţă

Spaniolii şi britanicii sunt europenii care vor pleca cel mai puţin în vacanţă vara aceasta, lucru pe care şi-l va permite doar jumătate din populaţie, potrivit ultimului barometru Ipsos - Europ Assistance.
Epoch Times România
25.05.2012

Spaniolii şi britanicii sunt europenii care vor pleca cel mai puţin în vacanţă vara aceasta, lucru pe care şi-l va permite doar jumătate din populaţie, potrivit ultimului barometru Ipsos - Europ Assistance. Raportul indică o puternică descreştere a plecărilor pe timpul verii între europeni, în general din cauza crizei economice şi, în special, printre cei din sudul continentului, notează vineri ziarul Estrella Digital.

Această schimbare de comportament se remarcă mai ales în ţările pe care criza le-a afectat în mod 'virulent', mai ales în Italia unde intenţia de a pleca în vacanţa de vară a scăzut cu 15 procente, de la 78 % în 2011 la 63 % în 2012. Între spanioli scăderea este de 14 procente de la 65 % la 51 %, iar în cazul britanicilor de 10 procente, de la 61 % la 51 %, în timp ce francezii şi-au exprimat o mai mare intenţie de a călători, cu o creştere de 2 procente, de la 68 % la 70 %.

Una cetăţean european din şapte (13 %) a menţionat plecarea în vacanţă ca parte a bugetului familial pe care îşi propune să-l aloce sau să-l economisească, deşi va fi mai puţin afectată decât partea rezervată cheltuielilor pentru îmbrăcăminte, divertisment, cultură sau produselor electrocasnice.

În orice caz, reducerea cheltuielilor prevăzute pentru concediul de vară nu este egală pentru toate ţările, iar spaniolii sunt cei care doresc să reducă cel mai mult această cotă (20 la sută, după cum au declarat), urmaţi de italieni (17 %), în timp ce la germani intenţia de a face economie în acest sector este mai mică (8 %).

În pofida bugetului alocat şi care include transportul, cazarea, masa şi activităţile de agrement, acesta se menţine stabil la 2 125 de euro, cu doar 20 de euro mai puţin decât în 2011. Bugetul variază totuşi în funcţie de ţară şi în timp ce în Germania este de 2 229 de euro, în Spania, unde se remarcă o creştere de 74 de euro, nu depăşeşte 1.863 de euro. Singurele ţări, care se situează sub pragul de 2 000 de euro, sunt Spania şi Italia.

Circa 48 % din europeni (mai mult cu un procent) vor opta anul acesta pentru turismul naţional, mai ales italienii (70 %, mai mult cu un procent) şi francezii (67 %, cu 7 procente în plus). Spaniolii se clasează pe locul trei, deşi au redus cu 6 la sută această tendinţă faţă de 2011, care a fost şi cel mai scăzut din ultimii ani (53 % faţă de 67 %, în 2009).

Factorii în alegerea destinaţiei rămân asemănători cu cei de anul trecut, iar bugetul rezervat vacanţei de vară şi clima rămân în continuare factorii cruciali la ora alegerii destinaţiei turistice. Totuşi, tensiunea provocată de criză a situat bugetul familiei ca factor esenţial la ora alegerii destinaţiei de vacanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor