Gorilele sunt pe cale de disparitie
Braconajul, bolile si distrugerea habitatului ameninta existenta vestitelor gorile africane. Si un nou raport al Programului ONU pentru Mediului Inconjurator (UNEP) sustine ca amenintarea este chiar mai mare decat s-a crezut initial.
Putine creaturi din salbaticie captiveaza omul, asa cum o fac gorilele. Pentru cei suficienti de norocosi sa le fi vazut, ar fi greu de imaginat un Congo fara acesti giganti blanzi. Totusi, s-ar putea sa nu avem o alta optiune. Pana la mijlocul anilor 2020, un raport al ONU si al Interpolului sustine ca gorilele ar putea disparea din padurile Bazinului Congolez.
“Noi am intocmit un raport in 2002 care prezenta deja o imagine neplacuta pentru faptul ca prezicea disparitia [gorilelor]”, sustine Amy Fraenkel, director regional al UNEP. “Acele preziceri au fost evidentiate de recentele descoperiri, care sunt pe undeva la mijloc — as spune ca in mai putin de 10-15 ani incepand de acum noi am putea vedea disparitia acestei specii.”
Fraenkel noteaza ca raportul leaga amenintarea pentru gorile de militii si luptele continua din pastea estica a Republicii Democrtice Congo. “Cea mai mare cauza este cresterea defrisarilor ilegale si extragerea de minerale din zona, care, in multe cazuri sunt folosite pentru finantarea directa a militiilor, deoarece este o zona foarte tulburata de razboi.”
Ea a adaugat ca “activitatile ilegale” includ si uciderea gorilelor pentru carnea de tip “bushmeat” pentru a hrani taietorii de lemne si militiile.
Dar gorilele infrunta de asemenea un dusman poate mai periculos decat omul. O boala fatala care a eliminat populatii intregi de gorile.
“Daca ar fi sa le clasific in functie de amenintare, as spune ca Ebola ar fi numarul unu”, a declarat Allard Blom, de la Programul pentru Bazinul Congo din cadrul Fondului Mondial al Vietii Salbatice. “Este foarte devastatoare [boala] atat pentru gorile cat si pentru oameni si se transmite intre specii. Asadar, aceasta boala elimina o multime de gorile din zonele lor unde sunt cele mai protejate. Cele mai mari populatii au fost lovite de acest virus.”
Blom sustine ca mai multe vaccinuri pentru Ebola sunt in curs de dezvoltare, ceea ce ar putea preveni raspandirea bolii in randul gorilelor.
Raportul UNEP si Interpolului contine cateva recomandari pentru a contracara amenintarea infruntata de gorile. Un element cheie, sustine Fraenkel, este de a reduce beneficiile economice ale comertului ilegal, in interiorul si exteriorul Africii.
“Si noi am lucrat in aceasta directie, asupra diferitelor aspecte ale crimei ecologice. In acest caz, este nevoie de pregatirea oficialilor care aplica legea si a paznicilor parcurilor — si furnizarea de resurse in acest domeniu. Este un adevarat razboi si ei trebuie sa fie bine echipati,” a adaugat Fraenkel.
Blom este de acord cu recomandarile raportului. El a adaugat ca este importanta colaborarea cu companiile de exploatare forestiera pentru a ajuta la reducerea defrisarilor si a comertului ilegal cu carne de tip bushmeat — si in acel domeniu, sustine el, exista unele vesti bune.
“Acum exista peste cinci milioane de hectare de padure care sunt certificate … si va pot spune din experienta personala, cu 10-15 ani in urma, majoritatea companiilor forestiere erau extrem de ostile fata de organizatiile pentru protectia mediului. Noi eram vazuti ca un inamic si acest lucru s-a schimbat puternic”, a declarat Blom.
Raportul UNEP-Interpol a fost prezentat la o intalnire recenta a Conventiei asupra Comertului International cu Specii pe Cale de Disparitie.