Păsări inteligente: corbul îşi fabrică cârlige să-şi vâneze prada (video)
alte articole
Timp de mulţi ani experţii au subestimat capacitatea intelectuală a păsărilor, considerată a fi mult mai inferioară decât cea a mamiferelor şi primatelor. Adevărul este că, în timp ce creierul, de exemplu, al unui papagal este de dimensiunea unei nuci fără coajă, cel al unui macac poate avea dimensiunea unei lămâi, ceea ce ar sugera că acesta din urmă ar putea fi mai inteligent.
Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat, deoarece creierul unei pasări conţine o densitate foarte mare de conexiuni neuronale în partea anterioară, cea care controlează comportamentul inteligent şi permite animalelor să dezvolte comportamente extrem de sofisticate şi complexe.
În ultimii ani, numeroase publicaţii ştiinţifice au raportat comportamente cognitive complexe la diferite specii de păsări, care anterior erau atribuite exclusiv primatelor. Acestea includ fabricarea de instrumente, utilizarea de cunoştinţe pentru a rezolva probleme sau de a înţelege cauza şi efectul şi chiar capacitatea de a se recunoaşte în faţa unei oglinzi.
Acum, un grup de cercetători britanici au fost martori la realizarea unei noi „inovaţii tehnologice” în regnul animal: corbul din Noua Caledonie (New Caledonian crow/Corvus moneduloides) îşi construieşte un fel de cârlig, folosit pentru a-şi prinde prada - de multe ori insectele ascunse în coaja copacilor. Este un instrument de 10 ori mai rapid decât un instrument mai convenţional.
Lucrarea, publicată în luna ianuarie a.c. în revista ştiinţifică Nature Ecology & Evolution, indică faptul că mici schimbări în forma instrumentelor determină consumul de energie al acestor animale, ceea ce sugerează experţilor că este tocmai eficienţa cea care a determinat dezvoltarea cârligelor.
Se crede că „invenţia” a avut loc cu nu mai mult de o mie de generaţii în urmă, o scurtă perioadă vorbind în termeni de evoluţie, afirmă cercetătorii.
În afară de primate şi păsări, alte animale, cum ar fi cefalopodele sau unele insecte, arată comportamente extrem de sofisticate, în ciuda faptului că au un creier mic şi, de asemenea, ştiu cum să-şi construiască şi să utilizeze propriile instrumente.
Articol ştiinţific de referinţă: Nature Ecology & Evolution: Hook innovation boosts foraging efficiency in tool-using crows