Camerunul reglementeaza comertul cu carne provenita de la animale pe cale de disparitie
Intr-o incercare de a proteja speciile de animale pe cale de disparitie in Camerun, Ministerul Padurilor si Vietii Salbatice a autorizat vanzarea de carne provenita de la animale salbatice, sau carne de tip “bushmeat”, pe piete special amenajate. Guvernul spera sa controleze comertul si traficul intens de carne de tip bushmeat in Camerun.
Autorizarea vanzarii de carne de tip bushmeat pe piete special amenajate va permite vanzatorilor sa se distinga de cei care comercializeaza ilegal carne provenita de la specii de animale aflate pe cale de disparitie.
“Speciile salbatice precum maimute si elefanti sunt dorite de consumatori si astfel barbatii inarmati cu pusti merg prin paduri pentru castiguri comerciale si ucid la intamplare animale pentru comert cu carne de tip bushmeat”, a declarat Davis S. Wilkie, un renumit protector al mediului, intr-un comunicat de presa din 17 februarie.
El adauga, “Carnea de tip bushmeat consumata in Bazinul Congo ar putea depasi 1 milion de tone metrice pe an, echivalentul a aproape 4 milioane de bovine.”
Au trecut 16 ani de cand guvernul a implementat o lege care protejeaza anumite specii aflate pe cale de disparitie in Camerun, precum cimpanzei, elefanti de padure si gorile de rau. Dar oprirea completa a uciderilor la scara mare a acestor specii s-a dovedit dificila deoarece comertul ilegal este strans legat de stabilitatea economica si politica a tarii si coruptia ajunge sus de tot in sistemul politic.
Vanzarile neregularizate de carne au ingreunat incercarea guvernului de a controla situatia. “Numerosi comercianti de carne de animale salbatice vand carnea de tip bushmeat de-a lungul autostrazilor si in mici centre comerciale ascunse, astfel incat agentilor guvernamentali le este aproape imposibil sa desfasoare controale”, a declarat Elvis Ngolle, Ministrul camerunez al Padurilor si Vietii Salbatice, intr-un comunicat de presa.
“Cei care au carne de tip "bushmeat" de vanzare, ar trebui sa vanda carnea in limitele pietelor care au fost special amenajate de autoritati”, a declarat Ngolle. “In acest fel, delegatii nostri, echipele de control vor merge in acele piete, controleaza carnea expusa acolo si in acelasi timp se asigura ca aceasta carne nu prezinta riscuri pentru sanatate.”
Ultima Maimuta Mareata
Ultima Maimuta Mareata (LAGA), o organizatie de aplicare a legii asupra vietii salbatice si care se lupta cu comertul ilegal de specii aflate pe cale de disparitie, lauda decizia de a regulariza comertul cu carne de tip "bushmeat".
“Eu cred ca ar fi bine sa se inceapa o mai buna aplicare a legii asupra vietii salbatice pentru beneficiul tuturor; pentru beneficiul vietii salbatice din tara si al comerciantilor de asemenea”, a declarat Ofir Drori, director al LAGA, care a fost infiintata in decembrie 2002.
Recent, LAGA a expus un atelier ilegal de prelucrare a fildesului dupa ce au supravegheat activitatile lor timp de o luna. Atelierul procesa mari cantitati de colti proaspeti de elefant in betigase si alte articole pentru piata chineza. Politia a confiscat 116 kilograme de fildes cu o valoare estimata de 12.000 dolari americani. Doi comercianti importanti au fost judecati pentru aceasta.
Zilnic, angajatii LAGA infrunta amenintari, violente si coruptie. LAGA documenteaza incercari de mituire in 85% din operatiunile lor de arestare pe teren si in 80% dintre toate cazurile la tribunal.
Arestarea comerciantilor care vand carne de tip "bushmeat" este similara cu urmarirea unor pungasi marunti, sustine Drori. Dar nu toate tintele lor au fost pungasi marunti, deoarece eforturile trecute ale LAGA au dus chiar la inlaturarea unui secretar general.
Vanarea si comercializarea carnii de tip "bushmeat" este intiparita in societate pana in masura in care a devenit singura sursa de venit pentru multi rezidenti locali. Guvernul a creat proiecte pentru a educa acesti oameni si chiar pentru a le oferi cai alternative de supravietuire. Drori sustine ca de fapt oamenii bogati profita de pe urma comertului ilegal, in timp ce saracii sunt exploatati.
LAGA se concentreaza pe protejarea animalelor aflate pe cale de disparitie si nu doar pe reducerea comertului cu carne de tip "bushmeat". Termenul de “bushmeat” a fost incurcat de unele ONG-uri, din moment ce sobolanii de apa si alte rozatoare sunt vazute de asemenea ca apartinand aceleiasi categorii. Dar aceste carnuri sunt o sursa importanta de proteine pentru oamenii padurii, si rozatoarele nu sunt animale aflate pe cale de disparitie.
Piata de export
Carnea provenita de la speciile aflate pe cale de disparitie este deseori folosita in ritualurile de magie neagra si unii cred ca aceasta carne detine puteri magice. Totusi, carnea este folosita ca o marfa exclusiva precum caviarul, devenind un simbol al pozitiei in randul celor bogati. Rareori este consumata de localnici si este mai degraba vanduta elitei africane sau exportata strainilor.
Din moment ce vanzarile acestui tip de carne deseori evita piata locala, “comertul cu carne de gorile, cimpanzei si elefanti, etc, se desfasoara de obicei ‘pe sub mana’ si nu necesita cu adevarat existenta unei piete”, a declarat Drori.
Comertul ilegal cu fildes este in prezent in apogeul sau. O mare parte din cantitatile de fildes sunt exportate in China si Japonia, dar si in unele tari din Europa — Franta si Italia in special.
“Ironia este ca Conventia ONU asupra Comertului cu Specii pe Cale de Disparitie (CITES) a fost aleasa, intr-o perioada ca aceasta, pentru a slabi si mai mult interdictia asupra comertului cu fildes si pentru a reduce protectia internationala a elefantilor”, a declarat Drori.
Deseori safari-urile pentru vanatoare sunt folosite ca o acoperire pentru a trimite piei de lei si leoparzi in Europa. Dar exista colectionari in toata lumea, si chiar industria zoologica este partial responsabila pentru starea deplorabila a acestor specii, a declarat Drori.
Rinocerul Negru din Africa de Vest a fost declarat disparut de Uniunea Internationala pentru Protejarea Naturii in 2007. Numarul de lei, elefanti si maimute din Camerun si tarile invecinate se reduce de asemenea foarte rapid.