O anchetă dezvăluie modul în care redactorul-şef de la The Atlantic a ajuns în grupul de chat al administraţiei Trump

Mike Waltz (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
Redacţia
10.04.2025

O anchetă a Casei Albe a dezvăluit modul în care un jurnalist de la The Atlantic a reuşit să ajungă luna trecută într-un grup de discuţii privind securitatea naţională între unii dintre cei mai importanţi actori ai administraţiei Trump, în timp ce aceştia pregăteau un atac împotriva rebelilor Houthi din Yemen, informează Trending Politics.

Jeffrey Goldberg, redactor-şef al publicaţiei The Atlantic, a provocat o undă de şoc în Washington, D.C., când a publicat extrase dintr-o conversaţie de pe Signal între vicepreşedintele J.D. Vance, secretarul de stat Marco Rubio, secretarul american al Apărării Pete Hegseth, consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi alţii, în timp ce aceştia transmiteau informaţii actualizate minut cu minut despre atac. În scurt timp, s-a dovedit că Waltz a greşit când i-a trimis o invitaţie lui Goldberg, care a declarat că a crezut iniţial că discuţia în grup era o „glumă” la adresa sa.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, greşeala lui Waltz a fost făcută atunci când a acceptat o actualizare a contactelor solicitată de iPhone-ul său dat de guvern. O „analiză criminalistică” efectuată arată că numărul lui Jeffrey Goldberg fusese salvat într-un contact creat pentru fostul purtător de cuvânt al lui Trump, Brian Hughes, care fusese contactat de Goldberg în legătură cu un viitor articol critic la adresa comentariilor din trecut ale preşedintelui Donald Trump cu privire la militarii răniţi în acţiune.

Hughes a copiat întregul e-mail al lui Goldberg referitor la articolul său din 22 octombrie 2024 şi l-a lipit într-un alt e-mail trimis lui Waltz, căruia i-a cerut să ia legătura cu reporterul pentru a fi informat cu privire la conţinutul articolului său.

În schimb, Waltz a salvat în mod eronat numărul de telefon al lui Goldberg - care era conţinut în semnătura sa din partea de jos a mesajului e-mail copiat - sub o carte de contact pe care telefonul său a sugerat să fie etichetat ca „Hughes”.

Surse din interior spun că Waltz a căzut victimă unei funcţii algoritmice a noilor iPhone-uri, care îi îndeamnă pe utilizatori să salveze informaţiile de contact ale unor persoane noi, făcând o presupunere despre cine ar putea fi acestea şi cum să le contacteze. În cazul e-mailului lui Hughes, telefonul lui Goldberg părea să încerce să prezică faptul că acesta comunica cu reporterul de la The Atlantic pe baza semnăturii e-mailului aparţinând lui Goldberg.

În cadrul chat-ului, intitulat „Houthi PC small group”, Goldberg a trecut neobservat, deoarece adăugarea sa a fost etichetată sub Brian Hughes, în prezent purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

Descoperirea, într-un fel, justifică afirmaţia iniţială a lui Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională, că telefonul său a „aspirat” cumva numărul lui Goldberg în contactele sale. Waltz a apărut la CNN în zilele următoare, exprimându-şi neîncrederea faţă de modul în care s-a desfăşurat situaţia.

La scurt timp după apariţia ştirii, preşedintele Trump s-ar fi gândit serios să îl concedieze pe Waltz, au declarat trei surse pentru Daily Mail, dar a decis să nu facă acest lucru deoarece nu dorea să pară că rapoartele The Atlantic conduc la schimbări de personal în administraţie. În schimb, el a susţinut în declaraţii publice că Waltz a învăţat din „greşeala sa”.

Utilizarea Signal, o aplicaţie de chat criptată, care nu este complet sigură pentru comunicaţiile serviciilor de informaţii americane, a fost adoptată de administraţia Biden-Harris, potrivit documentelor de tranziţie dezvăluite în timpul crizei. Echipa Trump a declarat că a continuat să încurajeze utilizarea aplicaţiei preinstalate pe dispozitivele guvernamentale în timpul tranziţiei angajaţilor la o platformă nouă, mai sigură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor