Nuclearelectrica a semnat Memorandumul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă cu China General Nuclear Power Corporation
alte articole
Nuclearelectrica SA („SNN”) şi China General Nuclear Power Corporation au semnat luni, 9 noiembrie, Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.
Potrivit comunicatului de presă publicat de SNN, Memorandumul este parte a Strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori şi stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între cele două companii.
În urma semnării acestui acord, SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat în ultima fază a procedurii de selecţie, lansată în luna august 2014, urmând să iniţieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect. Noua companie de proiect va fi una de tip ‘Joint-Venture”, în care China General Nuclear Power Corporation va deţine cel puţin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014.
“Semnarea Memorandumului de Înţelegere reprezintă o etapă foarte importantă în colaborarea cu partenerii români. În contextul extinderii cooperării cu Europa Centrală şi de Est, implicarea financiară şi expertiza CGN în inginerie şi operare-ocupând primul loc în China cu 15 reactoare în operare şi 11 în construcţie - atestă dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Europa Centrală şi de Est, în general, şi cu România, în mod special. În calitate de partener strategic, CGN este pregătită să lucreze îndeaproape cu partenerii români, canadieni şi europeni pentru a continua Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, în spiritul cooperării reciproc avantajoase, în prezent şi în viitor.” , a declarat Zhang Qibo - CEO CGN România Nuclear Power Company, China General Nuclear Power Corporation (CGN).
Reamintim că proiectul construirii celor două reactoare cu o companiei chineză ca acţionar majoritar a stârnit numeroase critici, având în vedere că energia este un domeniu strategic şi nu se face ca "robinetul" la energie să fie în mâna unei ţări care nu face parte din acelaşi bloc de alianţe cu ţara noastră. China nu este membră NATO, iar interesele sale pot deveni lesne antagonice atât intereselor NATO cât şi ale UE, în special în domeniul economic. De altfel, în 2013, Uniunea Europeană a reuşit să-şi salveze industria fotovoltaică (şi locurile de muncă a 25.000 şi 30.000 de europeni) doar impunând taxe Chinei pe panourile sale vândute la preţ de dumping, ceea ce a creat o uriaşă frustrare la Beijing, şi a adus UE şi China în pragul unui "război comercial".
Recomandăm şi Bode: Ponta dă pe mâna chinezilor reactoarele 3 şi 4. Securitatea energetică naţională este în pericol
Mai mult, deşi Zhang Qibo vorbeşte despre expertiza CGN, chinezii sunt departe de a avea o reputaţie bună în materie de securitate nucleară. Autorităţile din Franţa, ţară care construieşte două reactoare nucleare cu aceiaşi chinezi care vor opera la Cernavodă (însă nu pe teritoriu francez, ci în China), au tras, anul trecut, un puternic semnal de alarmă în Parlamentul de la Paris faţă de modul în care autorităţile chineze în domeniu colaborează în ceeea ce priveşte securitatea.
„Din păcate, colaborarea cu Beijingul nu este la un nivelul la care ne-am dori să fie”, a declarat Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară. „Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite”, a completat comisarul francez în ceea ce priveşte parteneriatul între gigantul francez AREVA şi guvernul de la Bejing pentru construirea a două reactoare nucleare de ultimă generaţie în China, la Taishan.