Incident la centrala nucleară de la Paks, Ungaria
alte articole
Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Paks s-a deconectat de la reţea în urma unei defecţiuni la un panou, antrenând o scădere semnificativă a producţiei. Incidentul nu a pus însă în pericol securitatea, a anunţat joi Agenţia Atomică ungară pentru Energie, potrivit MTI, citată de Mediafax.
Conform sursei citate, directorul general al Agenţiei Gyula Fichtinger a declarat că centrala nucleară a raportat defecţiunea imediat autorităţilor, care a avut loc la ora locală 17:11, pe 24 octombrie, dar a fost făcută public abia joi, 29 octombrie.
Incidentul a fost clasificat, ulterior, pe Scala internaţională a evenimentelor nucleare, ca eveniment de nivel zero, a precizat directorul, adăugând că asemenea evenimente, "de o importanţă slabă", nu este necesar să fie raportate imediat publicului, a apreciat Fichtinger
Publicul a aflat însă despre incident după ce a cerut explicaţii, constatând o scădere în performanţa celor patru reactoare ale centralei, care publică aceste date pe site.
Potrivit lui Fichtinger, deoarece nu este vorba despre un eveniment "semnificativ", nu este necesară nici o examinare imediată şi nici o raportare către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Reamintim în context că la centrala nuclear-electrică Paks din ţara vecină, Ungaria, este planificată construcţia a doua noi reactoare, cu finanţare rusească. În cadrul procesului de obţinere a autorizaţiei de mediu, având în vedere că acest proiect se supune prevederilor Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, au fost programate consultări cu publicul şi în România.
Consultarea de la Bucureşti a fost anunţată pe site-ul instituţiei relativ târziu, presa şi ONG-urile interesate să participe afând despre dezbatere pe ultima sută de metri.
Întrebaţi despre alternative pe baza legislaţiei europene, ungurii prezenţi la dezbaterea organizată în Bucureşti de Ministerul Mediului au declarat că la ei nu se aplică decât legislaţia maghiară iar când reprezentantul ONG-ului Terra Mileniul 3 le-a comunicat că există o declaraţie a unui europarlamentar ungur care susţine că a văzut calculele la centrala de la Paks şi că sunt multe erori de calcul, ungurii au replicat acid că e ilegal să deţii sau să faci publice documente de genul acesta.
Mai multe informaţii legate de problemele semnalate de ONG-uri referitor la PAKS, puteţi accesa aici
Recomandăm şi: Moartea pe bandă rulantă - azi, despre centrale nucleare şi fuşăreală în Primării. 9/27 la Craiova - Partea I