Bode: Ponta dă pe mâna chinezilor reactoarele 3 şi 4. Securitatea energetică naţională este în pericol

Fără o Strategie Energetică Naţională şi fără consultare publică, premierul Victor Ponta a hotărât să dea construcţia reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă pe mâna China General Nuclear Power Corporation, proiect care pune în pericol securitatea energetică a României, a avertizat joi fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, în cadrul unui comunicat de presă remis redacţiei.
Premierul Ponta primit cu onoruri la Beijing, 31. 08. 2013 (Facebook)
Andrei Pricopie
18.06.2015

Fără o Strategie Energetică Naţională şi fără consultare publică, premierul Victor Ponta a hotărât să dea construcţia reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă pe mâna China General Nuclear Power Corporation, proiect care pune în pericol securitatea energetică a României, a avertizat joi fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, în cadrul unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Astfel de proiecte cu implicaţii strategice pentru România, lansate în lipsa unei Strategii Energetice Naţionale, fără o temeinică analiză a condiţiilor de viabilitate economică şi comercială a investiţiei şi fără o evaluare a implicaţiilor geostrategice, poate pune în pericol însăşi securitatea energetică naţională", a afirmat Lucian Bode.

Nuclearelectrica a anunţat, printr-un comunicat de presă, că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez, declarat câştigător al licitaţiei organizate de statul român (compania străină fiind de altfel singurul ofertant).

"Cum acest proiect se face nu doar pe banii chinezilor, ci şi cu banii românilor şi are implicaţii majore - de la sistemul energetic până la consumatorul final - este dreptul nostru, al tuturor, să ştim în ce condiţii se realizează acest proiect. Atrag atenţia Guvernului de a nu mai arunca astfel de teme în spaţiul public, în absenţa unei decizii strategice a statului român - validate şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, date fiind implicaţiile sale strategice, până ce România nu-şi definitivează strategia energetică adaptată la principiile Uniunii Energetice şi la situaţia geopolitică actuală.

Securitatea energetică este o componentă majoră a securităţii naţionale şi îi solicit public primului-ministru, Victor Ponta, şi ministrului Energiei, Andrei Gerea, să ne prezinte stadiul elaborării Strategiei Energetice Naţionale şi să facă publice condiţiile acordului dintre statul român şi grupul chinez, China General Nuclear Power Corporation. Totodată, trag un semnal de alarmă asupra faptului că neparticiparea şi lipsa de implicare a Guvernului României în procesul de definire a Uniunii Energetice Europene reprezintă o greşeală strategică, cu posibile implicaţii negative pentru ţara noastră", a subliniat Lucian Bode.

Fostul ministru susţine că, prin resursele pe care le deţine, România poate să-şi asigure securitatea energetică, având capabilităţile necesare pentru a contribui şi la asigurarea securităţii energetice regionale. În opinia acestuia este nevoie de asumarea unui rol activ în etapa de dezbatere privind noile acte normative şi programe europene, de comunicare eficientă între instituţiile româneşti şi instituţiile europene, de implicarea companiilor româneşti în proiectele regionale de interconectare, de asigurarea echilibrului sistemelor electrice şi de stocare a energiei. Diplomaţia economică energetică, dar şi măsurile pe plan intern, trebuie să urmărească îndeaproape obiectivele unei astfel de strategii.

Victor Ponta, care s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la Ambasada României de la Beijing, este cunoscut pentru faptul că în timpul unei vizite în China a beneficiat de un tur de onoare în birourile firmei Huawei, considerată de mai mulţi membri ai blocului NATO vârful de lance al spionajului electronic al Chinei.

La scurt timp după vizită, Liviu Dragnea anunţa că Guvernul este deschis colaborării cu China în domeniul monitorizării şi infrastructurii comunicaţiilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor