"Nu poţi să formezi un copil dacă ai stomacul gol" - Protest al angajaţilor Ministerului Tineretului şi Sportului

Deşi sportul şi educaţia sportivă ţin de sănătatea acestei naţii, antrenorii şi în genere angajaţii din domeniu sunt plătiţi cu salarii de mizerie, acuză sindicaliştii.
Loredana Diacu
07.06.2017

alte articole

Protest al  angajaţilor Ministerului Tineretului şi Sportului (Epoch Times)
Loredana Diacu
07.06.2017
Se încarcă player-ul...

Zeci de angajaţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) şi ai instituţiilor subordonate acestuia au pichetat miercuri minsterul de resort, acuzând că li se cere să lucreze pe salarii de mizerie şi că actualul Guvern a uitat de ei când a făcut legea salarizării unitare (act normativ contestat, oricum, de mai toţi beneficiarii săi).

În timp ce din difuzoare se revărsau mobilizator versurile cunoscutului cântec "Vin ai noştri, pleacă ai noştri/Noi rămânem tot ca proştii/Ăia hoţi, ăştia hoţi, Mama lor la toţi", angajaţii din Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi ai instituţiilor subordonate au suflat din vuvuzele şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Vă place când se cântă imnul?", "Muncim, nu cerşim", "Şi noi suntem bugetari."

"Ne-a scos în stradă proasta salarizare şi lipsa dialogului cu conducerea. Nu am reuşit să iniţiem un dialog, suntem în 6 luni la al 3-lea conflict de muncă declanşat pe nerespectarea termenelor şi promisiunilor făcute de MTS. Am cerut conducerii MTS-ului să susţină amendamentele noastre aduse legii (salarizării), ne-au spus că nu ne regăsim pe grile. Legea asta ne-a uitat, a câta oară şi nu am avut susţinere din partea conducerii în acest sens. De abia acum, la presiunea străzii, suntem invitaţi la domnul ministru pentru dialog", a declarat, pentru Epoch Times, preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, Andy Nagy.

Potrivit liderului sindical, majoritatea angajaţilor MTS, ai DJST-urilor şi cluburilor sportive solicită salarii decente, în prezent câştigă puţin peste 1000 de lei net (mai exact 1070 lei).

La rândul său, Betini Dan, antrenor la CSM Piteşti, a relatat că, după decenii de muncă, câştigă doar 1600 de lei pe lună şi a reamintit că performanţa în sport nu se face cu oameni prost plătiţi.

"Eu am 43 de ani de activitate sportivă şi am 1600 de lei pe lună. Eu nu am văzut niciodată bonuri de masă. Trebuie să ne asculte şi pe noi şi să ne pună acolo într-o grilă. Eu sunt profesor, nu sunt antrenor. Pe vremea când am terminat eu, am terminat Academia de Educaţie Fizică şi îţi dădeau şi carnet de antrenor. Eu am optat pentru performanţă, că am făcut performanţă.

Taberele de copii, s-a ales praful de ele. Aşa o să se aleagă şi de bazele sportive, pentru că nu mai are cine. Noi nu facem altceva decât contribuim la sănătatea acestei naţii, ăsta e factorul nostru principal. Dar nu pot să particip, să formez un copil dacă eu am stomacul gol ...", a declarat Dan.

Potrivit Agerpres, în urma discuţiilor cu reprezentanţii MTS, sindicaliştii au obţinut semnarea Contractului Colectiv de Muncă şi promisiunea că, începând de luna viitoare, angajaţii vor beneficia de o mărire de salariu de 20%.

"Am participat la o discuţie cu ministrul, cei doi secretari de stat şi prin telefon a intrat şi doamna Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.), care ne-a asigurat că vor creşte salariile cu 20% începând de luna viitoare, dar sunt doar promisiuni. Cert este că s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă, exact cum am cerut noi, pe fiecare divizie din teritoriu din parte.

Direcţiile judeţene au cerut să se rezolve aşa cum au considerat dumnealor că este mai bine, cluburile sportive naţionale, de asemenea, CSM-urile, iar pe fiecare parte, noi ne declarăm mulţumiţi în urma a ceea ce s-a semnalat în acel CCM", a declarat, pentru Agerpres, Ionică Cornel Liviu, şef de serviciu în cadrul Complexului sportiv naţional Snagov.

Ionică a precizat că mărirea salarială nu a fost cuprinsă în Contractul Colectiv de Muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor