Ziua 117. Vreau să nu fim încă o generaţie căreia îi scapă ocazia de a îndrepta mersul lucrurilor
alte articole
"Demisia!" a fost mesajul pe care nucleul de protestatari strânşi în Piaţa Victoriei l-au transmis, din nou, celor care, pe 31 ianuarie, "noaptea, ca hoţii", mutilau Codurile Penale în favoarea corupţilor.
Rămaşi câteva zeci după ce au fost sute de mii în punctul culminant al Revoluţiei Bunului Simţ - cum mai sunt cunoscute protestele #rezist - protestatarii se declară ferm determinaţi să nu renunţe la ieşitul în stradă, căci ei sunt cei ce ţin aprinsă "flacăra rezistenţei" lângă un Guvern corupt, ei sunt nucleul căruia i se adaugă cu miile şi alţi cetăţeni atunci când politicul are derapaje majore, aşa cum a fost cazul cu adoptarea amendamentelor graţierii corupţilor în comisia lui Şerban Nicolae.
O "relaxare" a conştiinţei civice nu este posibilă acum, cred cei ce protestează, căci de la ultimele alegeri încoace, românii au parte de cel mai corupt Guvern, un guvern care are un singur scop - bani pentru propriile buzunare. De asemenea, parlamentarii se întrec şi ei în a veni cu iniţiative legislative una mai strâmbă ca alta, în favoarea corupţilor.
"Îmi este imposibil să stau în casă, zilnic apar noi ştiri care mă oripilează. Se pare că a mai apărut o nouă propunere de lege care relaxează protecţia pădurilor. Vor să renunţe la legea care îi obligă pe proprietarii pădurilor să asigure paza. Asta este treaba lor, nu am văzut nicio iniţiativă benefică, fac tot posibilul să legalizeze şi să faciliteze furtul. Miniştrii analfabeţi, incompetenţi, cu lipsă crasă de bun simţ.
Am fost ieri la Conferinţa Naţională pentru educaţie, vai şi amar, acelaşi discurs general, fără direcţii clare, nimic concret, plus că Năstase are un limbaj de baltă, îmi este ruşine cu un asemenea ministru. Nu au scrupule, îşi văd doar interesele. Este cel mai corupt Guvern din istoria României. Au renunţat la toate proiectele promise în campania electorală. Este evident, au un singur scop: bani pentru buzunarul lor", transmite un protestatar.
Un alt participant la protest atrage atenţia asupra pericolului resemnării în faţa abuzurilor politicienilor şi a importanţei practicării "meseriei de cetăţean." Implicarea este necesară în continuare, consideră protestatarul, pentru ca actuala generaţie să nu piardă ocazia de a îndrepta lucrurile în direcţia cea bună.
"Vin şi voi veni în continuare alături de cei care îşi doresc să nu ne oprim, pur şi simplu, din a cere să se facă şi la noi administraţie într-un mod corect, civilizat. Din păcate s-a mai întâmplat, chiar în istoria noastră recentă, ca după un anumit timp reacţiile cetăţenilor faţă de derapajele politicienilor să înceteze, iar apoi să revenim cu un soi de resemnare la aceleaşi obiceiuri sau rutină, eventual căutând alţi vinovaţi pentru mersul lucrurilor. De data asta se pare că suntem destui oameni hotărâţi să nu renunţăm la "jobul" de cetăţeni implicaţi.
Cât timp, dacă îmi răspund sincer la întrebarea "ce şi cât pot face şi eu?", găsesc ceva resurse de timp şi energie pentru a ajuta la o schimbare semnificativă, m-aş simţi complicele celor împotriva cărora am ieşit în caz că aş renunţa dintr-o dată. Mai ales că politicienii nu s-au deranjat să reacţioneze corect la cererile oamenilor. Aş vrea să fac ce ţine de mine ca să nu fim încă o generaţie căreia îi scapă ocazia de a îndrepta mersul lucrurilor într-o direcţie sănătoasă şi civilizată. Cred că suntem destui oameni suficient de determinaţi să nu mai trăim în aceeaşi ţară a "descurcăreţilor" sau a lui "merge şi aşa".", spune protestatarul.