"Nu pot să particip la o crimă!" - Neurochirurgii de la Colentina, despre un sistem mai bolnav decât pacienţii
alte articole
Au revenit în 2014 din Franţa, unde şi-au făcut rezidenţiatul, hotărâţi să facă neurochirurgie. Ajunşi la Spitalul Colentina, medicii Ionuţ Gobej şi Dorin Bica au înfiinţat una dintre cele mai moderne secţii de neurochirurgie din ţară pentru ca luni, 4 septembrie, să renunţe la munca lor şi să demisioneze. De ce? Simplu! Nu au dorit să facă compromisuri, compromisuri ce ar fi dus la moartea pacienţilor.
Căci, la spitalul al cărui manager a fost schimbat la începutul anului de Gabriela Firea, care şi-a pus apoi o prietenă în loc, referatele întocmite de cei doi medici pentru achiziţia de materiale au rămas suspendate undeva, în eter, reiese dintr-un interviu acordat de cei doi jurnaliştilor de la recorder.ro.
Aşa că, de-a dreptul ridicol, cei doi ajuns să nu aibă aţă de 10 lei pentru a putea încheia anumite operaţii sau să nu aibă o husă de 5 - 60 lei pentru un microscop de 200.000 de euro.
"Ce pot să vă spun eu este că am făcut aproximativ 17 referate în ultima perioadă care au primit un răspuns negativ, adică n-au primit niciun răspuns, nu s-au concretizat prin prezenţa materialelor. Azi, 4 septembrie, era programată o intervenţie de dificultate mică pentru care aveam nevoie de microscop. Microscopul îl avem - costă 200.000 euro - doar că lipsea husa de microscop, o husă care costă între 5 lei şi 60 de lei.
În anul I de facultate am învăţat că primum non nocere, în primul rând nu trebuie să faci rău. Când te apuci de o operaţie, n-ai materiale, oamenii sunt stresaţi, obosiţi, au frica pierderii locului de muncă, nu poţi să oferi un serviciu de calitate, viaţa pacientului e în pericol real. Fără husă de microscop nu se poate, pentru că husa ajută la păstrarea sterilităţii", a explicat Gobej.
Potrivit medicului, în timp ce vechea administraţie i-a ajutat să angajeze personal nou de fiecare dată când exista oportunitatea, noua conducere a făcut totul să-i dea afară şi pe cei angajaţi deja. De asemenea, a existat şi o hărţuire a personalului medical, susţine Gobej.
"Există şi o hărţuire a personalului medical. A noastră, a colegilor. În ce constă hărţuirea asta? Sunt controale aproape zilnice în secţia de terapie intensivă şi de neurochirurgie se numără pacienţii, se verifică condica de prezenţă. În ianuarie 2017, ni se adresase pentru o operaţie 2 pacienţi cu patologie deosebit de dificilă pentru care aveam nevoie în medie de peste 12 ore de operaţie. Ne-am dus la manager şi am discutat în biroul dânsei de 4 ori, şi i-am spus, ajutaţi-mă, dna manager, să vedem cum facem cu pacienţii, să vedem cum facem. I-am zis ceva de binele pacientului şi mi-a zis "binele pacientului reprezintă o lozincă şi nu e problema mea", a relatat medicul.
La rândul său, Dorin Bica arată că fără acea aţă de 10 -15 lei, 1% dintre pacienţii operaţi pot muri, ori să accepţi că oamenii pot muri sub bisturiul tău, pentru că tu ai făcut compromisuri, este de neacceptat.
(Lipsa aţei nr.r) însemna că la sfârşitul fiecărui an noi doi avem cel puţin 2-3 pacienţi pe conştiinţă pentru că am făcut acest compromis. Cum vă simţiţi? Cum v-aţi simţi? Că x sau y au murit fiindcă am închis incomplet (...)? A, am salvat 400... Nu ăia 400 sunt în mintea mea, ăia 2 sunt în mintea mea. Îi stiu pe toţi pacienţii, care au suferit în spitalul ăsta, care au avut complicaţii, care au murit. (...)
Ce contează dacă ai salvat 1000 dacă ai omorât unul? Şi cum l-ai omorât? (...) Prin decizia de a-l opera într-un loc în care nu sunt condiţiile care trebuie. Şi condiţiile care trebuie costă 10 lei, 15 lei, sau un salariu de asistentă. Chiar atât de săraci suntem? Sincer, chiar nu putem angaja o asistentă? Ok, nu putem, am înţeles, cred că suntem într-o situaţie foarte gravă noi ca ţară şi atunci nu pot să particip la o crimă", a pus Bica punctul pe i.
"Nu pot dormi aşa. Ce contează că e un manager sau altul? E vorba despre mine aici, despre ce principii am şi le voi păstra. Voi lupta în continuare să fiu neurochirurg, dar nu înseamnă că pentru a fi neurochirurg trebuie să îmi compromit cei 7 ani de acasă, verticalitatea!", a adăugat Bica.
Reamintim că cei doi medici specialişti neurochirurgi, Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, fondatori ai Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Colentina, au decis, luni, să părăsească unitatea medicală pe fondul unor acuzaţii grave aduse noii conduceri.
"Am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe", au declarat revoltaţi cei doi medici. Mai multe detalii despre scandalul de la Colentina aici.
După ce demisia lor a făcut înconjurul Facebook-ului, primarul Gabriela Firea i-a invitat la discuţii pe cei doi, pentru a-i asigura de întregul său sprijin şi a le transmite că "actuala Administraţie a sprijinit, încă de la începutul mandatului, domeniul sănătăţii şi că, în acest sens, s-au alocat sume importante, în premieră, pentru reabilitarea celor 19 spitale, precum şi pentru dezvoltarea reţelei de medicină şcolară."
"Pentru mine, ca şi pentru dumneavoastră, primează binele cetăţeanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefică. Referitor la criza de personal la care faceţi referire, vă informez că am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor în spitalul Colentina. Totodată, potrivit legii, în următoarea perioadă se vor organiza şi concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate în subordinea PMB", a declarat Firea.
În pofida acestor declaraţii, potrivit presei, Firea n-a dat-o jos pe Silvi Ifrim, managerul de care se plâng cei doi medici şi pe care tot ea a numit-o în fruntea spitalului Colentina.
"Doamna primar ştia foarte bine despre problemele din spital. Singurul motiv pentru care cei doi au fost băgaţi astăzi în seamă a fost acela că a ieşit scandal... iar doamna primar avea nevoie să facă ceva, avea nevoie de aceste fotografii.
Nu îi pasă. Nu îi pasă decât de propria imagine!
Nu îi pasă câtuşi de puţin... nici de pacienţi, şi cu atât mai puţin de ei, de cei doi medici care reprezintă tot ce dânsa şi colegii de partid ai dânsei urăsc şi dispreţuiesc: oameni #liberi, #profesionişti, oameni care vor să #muncească, oameni care nu au nevoie de nicio afiliere politică, oameni care reprezintă ceva prin ei înşişi! Oameni cu #creier şi #coloană #vertebrală!", a comentat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, întâlnirea celor doi medici cu Firea.