Vlad Voiculescu, apel către medici şi studenţii la medicină: Nu permiteţi sistemului să vă umilească!
alte articole
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu lansează, pe pagina sa de Facebook, un apel către medici şi studenţii la medicină, cerându-le acestora să nu se mai lase umiliţi de sistem şi să solicite Ministerului Sănătăţii desfăşurarea unui "proces corect şi transparent" de selecţie a membrilor comisiilor de specialitate din minister. De asemenea, fostul tehnocrat îi îndeamnă pe doctori şi medicinişti să semneze petiţia prin care se solicită MS acest lucru.
Apelul lui Vlad Voiculescu a fost lansat în contextul în care, luna trecută, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a venit cu un proiect de modificare a Ordinului 1355/2016 emis de fostul ministru Vlad Voiculescu, care stabilea o metodologie de selecţie pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate din cadrul ministerului.
Redăm mesajul lui Vlad Voiculescu:
"Dragi medici,
Dragi studenţi la medicină,
Meseria pe care o aveţi sau pe care o veţi dobândi nu v-o va putea lua nimeni. Sistemul vă poate însă umili aşa cum a făcut-o deja de atâtea ori, vă poate impune reguli fără sens sau din contră, vă poate lăsa descoperiţi acolo unde ar trebui să existe reguli, protocoale, vă poate impune hârţogăraie inutilă şi vă poate tăia finanţarea, pentru ca fondurile să meargă către cei care sunt mai bine poziţionaţi în ierarhia temporară a puterii. Pe mulţi dintre dumneavoastră, sistemul vă poate face să plecaţi din ţară!
Nu permiteţi să se întâmple asta!
COMISIILE DE SPECIALITATE ALE MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveţi la dispoziţie pentru a schimba sistemul.
S-a vorbit şi s-a scris extrem de puţin în Noiembrie - poate pentru că mai erau doar câteva zile până în ziua alegerilor - despre Ordinul care stabileşte pentru prima dată în istoria României CRITERII CLARE DE SELECŢIE pentru membrii acestor comisii.
Comisiile de Specialitate sunt alcătuite din colegi (sau viitori colegi) ai dumneavoastră şi constituie principalul furnizor de expertiză ştiinţifică pentru coordonarea reţelei de asistenţă medicală. Nu o spun eu, o spune legea!
Prin Comisiile de Specialitate, puteţi influenţa regulile care vă guvernează munca de fiecare zi. Mai mult decât atât, puteţi avea o influenţă covârşitoare în modul în care sistemul este finanţat şi structurat.
Comisiile de Specialitate sunt cele care pot propune priorităţi naţionale, strategii şi măsuri concrete, sunt cele care elaborează pachetele de servicii medicale care se asigură, sunt cele care elaborează protocoale standardizate la nivel naţional, sunt cele care stabilesc competenţele incluse într-o anumită specialitate şi sunt cele care stabilesc programele de pregătire profesională - pentru că da, Ministerul Sănătăţii este responsabil pentru rezidenţiat.
Niciun ministru, orice ambiţii sau orice suport politic ar avea, nu va îndrăzni să nu ţină cont de propunerile Comisiilor de Specialitate. Asta însă cu o singură condiţie: ca membrii acestora să fie oameni liberi, să nu datoreze numirea unui vremelnic decident ci să reprezinte în Comisii interesele specialităţii şi ale pacienţilor! În aceste Comisii trebuie să avem profesioniştii selectaţi în urma unui concurs şi cu un mandat clar, şi nu numiţi acolo în mod discreţionar... pentru a putea fi oricând la fel revocaţi!
Şi iată, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusă a OMS 1355/2016 se anulează pur şi simplu întregul proces de selecţie şi reintroduce sistemul de numiri discreţionare în constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel în mâna câtorva funcţionari şi a câtorva oameni care sunt în relaţii privilegiate cu ministrul sau partidul.
Nu trebuie să acceptaţi acest abuz!
Aveţi şi avem nevoie de oameni care să se lupte din Comisiile de Specialitate pentru interesele specialităţii şi ale pacienţilor dumneavoastră atunci când se elaborează Contractul Cadru cu CNAS şi Normele, atunci când se stabilesc protocoale care să vă ajute, nu să vă încurce în prescrierea de medicamente gratuite sau compensate;
Aveţi şi avem nevoie de contribuţia medicilor din ţară dar şi de cunoştinţele şi experienţa colegilor dumneavoastră care lucrează în străinătate, în sisteme mai performante decât al nostru de la care avem atâtea de învăţat. Suntem în era internetului - prezenţa fizică între pereţii ministerului nu mai este o necesitate. Ordinul în forma actuală le dă posibilitatea acestor medici să îşi servească ţara!
Şi nu în ultimul rând, aveţi şi avem nevoie ca pacienţii sau reprezentanţii acestora să poată fi invitaţi acolo unde Comisia de Specialitate consideră că pot aduce o contribuţie! Ministerul propune eliminarea acestei posibilităţi, contrar a ceea ce se întâmplă peste tot în lume!
Comisiile de Specialitate sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveţi la dispoziţie pentru a schimba sistemul.
Nu permiteţi ca această şansă să fie irosită!
Nu este vorba de "politică", iar ideologiile nu joacă niciun rol aici!
Este vorba despre Meritocraţie şi Integritate versus Pile, Cunoştinţe şi Relaţii!
Este vorba despre interesele specialităţii şi ale pacienţilor dumneavoastră versus interesele câtorva apropiaţi ai ministrului sau partidului!
De aceea, vă rog:
1. Cereţi păstrarea Ordinului 1.355 din 28 Noiembrie 2016 în forma actuală! O puteţi face completând petiţia de mai jos (http://bit.ly/2fU9NsY), mergând la dezbaterea publică de marţi, 22 august ora 11:00 de la MS sau scriindu-i direct ministrului Bodog (ministru@ms.ro)!
2. Înscrieţi-vă pentru a face parte din Comisia din Specialitatea dumneavoastră şi transmiteţi-le mai departe colegilor care credeţi că ar face treabă bună acolo!
3. Cereţi un proces de selecţie corect şi transparent al membrilor Comisiilor de Specialitate ale Ministerului Sănătăţii!
4. Cereţi de la colegii dumneavoastră selectaţi astfel, ceea ce trebuie să cerem de la orice lider: integritate, înţelepciune şi curaj!"