Senatorii dau startul politizării unor mari companii de stat

Mai multe companii mari de stat riscă să ajungă sub controlul PSD şi ALDE, acuză USR, după ce comisia de resort din Senat a decis ca mai multe societăţi precum Tarom să fie exceptate de la managementul profesionist.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Senatorii PSD, ALDE şi chiar PNL din Comisia economică şi Comisia pentru dezvoltare regională au introdus marţi într-un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, o lungă lista cu societăţi şi regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist, relatează Hotnews.

Pe listă se află companii cum ar fi Tarom, companiile de apă, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administraţia Protocolului de Stat" precum şi mai multe din industria de apărare.

Potrivit sursei citate, Tarom este deja supusă principiilor OUG 109/2011, însă modificările legislative decise de senatori (dacă vor fi adoptate) o vor face să ajungă în situaţia de a avea management complet politizat. Senatul este prima cameră, iar în Camera Deputaţilor pe listă ar putea fi introduse şi alte companii.

Motivul invocat de senatori pentru a excepta aceste companii de la managementul profesionist este unul halucinant: "Aceşti operatori economici, pe lângă activitatea economică pe care o desfăşoară în condiţii de piaţă, trebuie să asigure şi sarcinile la mobilizare sau război, indiferent de rentabilitatea acestor activităţi".

USR critică printr-un comunicat decizia senatorilor, avertizând că mai multe companii mari de stat, printre care TAROM şi CEC Bank, riscă să ajungă din nou sub controlul direct politic al PSD şi ALDE, prin excluderea lor de pe lista firmelor obligate să respecte regulile de transparenţă în guvernanţă corporativă.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, senatorul PNL Daniel Zamfir este cel care a înclinat balanţa în favoarea unui vot pozitiv.

"Propunerea a fost înaintată de senatorul PSD, Radu Oprea şi a fost adoptată cu nouă voturi ''pentru'' şi şapte ''împotrivă''. Senatorii USR, Silvia Dinică şi George Marussi, au votat împotrivă, cel care înclinat balanţa a fost preşedintele Comisiei economice din Senat, senatorul PNL Daniel Zamfir, care a susţinut iniţiativa, contrar celorlalţi colegi din partid", se arată în comunicat.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne