Nu e sărbătoare dacă nu avem şi turtă dulce

Aromată şi gustoasă, turta dulce ne duce înapoi în timp la vremurile în care ne împodobeam brazii cu turtă dulce, mere, nuci aurite şi bomboane. Anul acesta, am pregătit venirea moşului într-un mod mai special. Figurina preferată este frunza simbol a Roşiei Montane, formă pe care nu întâmplător, am modelat-o dintr-o formă de frunză de arţar. De ce? Pentru că metaforic vorbind, suntem martorii metamorfozei frunzei de arţar.
Maria Matyiku
22.12.2013

Aromată şi gustoasă, turta dulce ne duce înapoi în timp la vremurile în care ne împodobeam brazii cu turtă dulce, mere, nuci aurite şi bomboane.

Anul acesta, am pregătit venirea moşului într-un mod mai special. Figurina preferată este frunza simbol a Roşiei Montane, formă pe care nu întâmplător, am modelat-o dintr-o formă de frunză de arţar. De ce? Pentru că metaforic vorbind, suntem martorii metamorfozei frunzei de arţar. O metamorfoză generată, nu de schimbările de viziune ale unui mic grup de interese egoiste, ci de inimile şi gândurile curate ale celor care paşnic dar vigilent militează pentru o Românie curată, şi cărora le pasă de ce lasă în urma lor.

Dintr-o ”frunză de arţar plină cu cianuri” aşa cum au vrut-o unii, urmărim cum în armonie cu valorile strămoşeşti, aceasta se transformă într-o ”frunză simbol” al libertăţii şi respectului pentru natură, a curajului de a trăi liber în acord cu valorile fundamentale ale universului.

Unii poate că aţi observat că culorile folosite la ornat sunt mai pale. Asta deoarece, am spus un „nu” hotărât coloranţilor alimentari ce au în compoziţie chimicale. Aceştia au fost înlocuiţi cu coloranţi naturali. Am folosit sfeclă roşie, cacao şi lămâie pentru a obţine culoarea roşie şi clorofilă lichidă pentru culoarea verde. Chiar dacă culorile sunt mai pale, sunt 100% naturale, sunt sănătoase şi au un gust minunat.

Ingrediente:
125 g unt,
100 g zahăr,
200 g miere,
500 g faină,
½ linguriţă scorţişoară măcinată,
¼ linguriţă cuişoare măcinate,
¼ linguriţă nucşoara măcinată,
¼ linguriţă enibahar măcinat,
un plic de praf de copt,
100 ml smântână dulce,
2 gălbenuşuri.

Pentru decorare:
400 g zahăr pudră,
2 albuşuri de ou,
o linguriţă zeamă de lămâie

Pentru culoarea roşie:
50 g sfeclă roşie coaptă, sucul de la o lămâie, 1 linguriţă de cacao, 1 linguriţă de oţet de mere

Pentru culoarea verde:
2-3 linguri de clorofilă lichidă, o linguriţă de oţet de mere

Modul de preparare:

Untul, mierea şi zahărul se pun într-o cratiţă mai mică şi se topesc la bain marie câteva minute, până când untul se topeşte complet. Siropul obţinut se lasă deoparte să se răcească.

Într-un vas mai mare se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt. După ce s-a răcit, siropul se toarnă peste amestecul de făină, amestecând uşor. Se adaugă gălbenuşurile de ou şi smântâna şi se frământă până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului şi devine de consistenţa plastelinei. Aluatul se strânge în formă de bilă, se înveleşte în folie alimentară şi se pune la frigider pentru două ore.

Între timp se prepară culorile şi glazura pentru ornat.

Sfecla roşie, coaptă în prealabil la cuptor şi curăţată de coajă, se taie în bucăţele mici şi se pune într-un blender în care s-a adăugat sucul de la o lămâie şi oţetul. Se face un piure fin.

Albuşurile de ou se amestecă cu zahărul praf. Albuşurile nu se bat spumă, pentru a evita formarea bulelor de aer în compoziţia de ornat.
După ce albuşurile şi zahărul au format o pastă vârtoasă şi omogenă, se împarte în trei vase diferite.

În primul vas se adaugă o lingură de cacao şi apoi pe rând câte o linguriţă din piureul de sfeclă, până când culoarea se închide şi compoziţia devine de consistenţa unei smântâni groase.

În cel de-al doilea vas se adaugă pe rând câteva linguri de clorofilă lichidă şi o linguriţă de oţet, şi se amestecă până când culoarea se omogenizează şi se ajunge la consistenţa dorită.

Compoziţia albă din cel de-al treilea vas, va fi folosită la desenarea nervurilor. Aceasta se subţiază se adăugarea pe rând a câtorva linguri de apă, până când se ajunge la consistenţa dorită.

Vasele cu glazură se acoperă cu o folie de plastic şi se lasă deoparte la temperatura camerei.

Cuptorul se încinge la 180 grade C.

Se scoate aluatul din frigider şi se împarte în 3-4 părţi. În timp ce întindem prima bucată de aluat, acoperim restul cu o folie alimentară, pentru a preveni uscarea aluatului la suprafaţă.

Aluatul e destul de fraged. Pentru a preveni lipirea acestuia de masă de lucru, e recomandat să fie întins pe o bucată de hârtie de copt. Pentru a evita lipirea de sucitor, presăraţi peste un strat foarte fin de făină. Grosimea foii finale ar trebui să fie cam de 4 mm.

Aluatul se decupează cu forma dată prin faină. Figurinele se aşează în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt.

Se dau la cuptor pentru cca 8-10 minute, până când observaţi că marginile figurinelor devin uşor maronii. Dacă se lasă prea mult în cuptor, turta dulce se va usca şi întări.

După ce se scot din cuptor, turtiţele se aşează pe un grătar şi se lasă să se răcească cca 30 de minute.

După ce s-au răcit, se ornează cu glazura colorată preparată anterior, folosind un şpriţ pentru ornat prăjituri. Se lasă la uscat afară, sau se pot pune înapoi în cuptorul încins la 130 grade pentru 5-10 minute.

Vă dorim tuturor sărbători fericite!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor