Piaţa Universităţii se mută la Pungeşti

Bârlad, demonstraţie împotriva exploatării Chevron, arhivă
Bârlad, demonstraţie împotriva exploatării Chevron, arhivă (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
România se adună la Pungeşti. Cel puţin acea parte de Românie care nu vrea ca fracturarea hidraulică să distrugă judeţul Vaslui. Pe Facebook se organizează un protest de amploare, pentru a se veni în sprijinul sătenilor din Pungeşti.

Sub sloganul "Românii apără Vasluiul - Pe aici nu se trece!", grupul "Pentru Apă Curată şi Contra Fracturare Hidraulică" organizează "Ziua mondială împotriva gazelor de şist".

După ce i-au mobilizat pe bucureşteni să iasă miercuri în Piaţa Universităţii pentru a fi solidari cu vasluienii ce şi-au apărat satul de asaltul utilajelor Chevron formând un lanţ uman, iniţiatorii protestelor anti fracturare, convoacă toată România la Pungeşti.

Pe 19 octombrie la Siliştea-Pungeşti, în Jud. Vaslui va avea loc o mare adunare populară pentru marcarea Zilei Mondiale de luptă împotriva fracturării hidraulice şi pentru solidarizare cu cei din Pungeşti, anunţă organizatorii. Adunarea îşi propune să transmită Guvernului un mesaj:

"Nu corporaţia face legislaţia!"

Toţi românii solidari cu acest mesaj sunt convocaţi să se adune pe 19 octombrie la Pungeşti. Organizatorii centralizează înscrierile, se oferă să ajute cu închirierea autocarelor, totul pentru a atrage atenţia asupra pericolului exploatării gazelor de şist în judeţul Vaslui.

Apelul are ecou şi stârneşte valuri de simpatie pe internet. Din ce în ce mai mulţi români se declară solidari cu locuitorii din Pungeşti, al căror protest de miercuri a fost spulberat practic miercuri de jandarmi. Din ce în ce mai multe pagini de Facebook şi bloggeri transmit mai departe apelul de mobilizare pentru manifestaţia de sâmbătă de la Pungeşti, ce promite a avea amploarea marşurilor ce au zguduit Bucureştiul, în încercarea de a opri exploatările cu cianuri din Apuseni.

Şi dacă miercuri, 16 octombrie, forţele de ordine au avut o misiune uşoară când au împrăştiat doar două trei sute de săteni ce încercau să blocheze accesul utilajelor Chevron în proximitatea caselor lor, sâmbătă, dacă românii se mobilizează, jandarmii vor avea o misiune mai dificilă în încercarea de a "ordona" mii de protestatari urbani.

Imaginile jandarmilor spărgând lanţul uman format de sătenii din Pungeşti au depăşit graniţele ţării ajungând în Canada, Anglia şi multe alte ţări de pe glob, ştirea despre ţăranii care îşi apără pământul fiind preluată de agenţii de ştiri reputate internaţional. 5 persoane au primit îngrijiri medicale ieri, după ce jandarmii au intervenit pentru a îi dispersa pe săteni. Unul dintre vasluieni a făcut infarct.

Şi românii din străinătate se declară solidari cu sătenii care îşi apără dreptul la o viaţă fără cutremure şi apa otrăvită la Siliştea şi Pungeşti. Mulţi dintre ei au postat mesaje de solidaritate cu protestatarii şi au taxat intervenţia în forţă a jandarmilor asupra sătenilor vasluieni.

De ce protestează românii împotriva exploatării gazelor de şist

Din datele care se cunosc până în acest moment, exploatările prin fracturare sunt extrem de poluante.

Produc cutremure. Poluează pânza freatică, distrugând apele din fântâni. Specialişti din ţară şi din toată lumea au atras atenţia cât este de periculos să pompezi apă tratată chimic în sol.

Sonda de la Vasului este incredibil de aproape de casele sătenilor din Siliştea şi din Pungeşti, 650 de metri de Pungeşti şi 850 de Siliştea. Mii de metri cubi de apă vor fi pompaţi în măruntaiele pământului, la nici un kilometru de casele sătenilor, în condiţiile în care specialişti seismologi, încercând să explice misterul cutremurelor de la Galaţi, descriau cum cantităţile mari de apă pompate în sol pot dizloca pământul, pungile de gaze pot urca la suprafaţă cauzând mişcări ale pământului, bubuituri etc. iar gazele pot ajunge în apele fântânilor făcându-le de neutilizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne