Chevron încearcă exploatarea gazelor de şist şi la Constanţa
alte articole
La cererea companiei Chevron, compania Prospecţiuni S.A a început cercetările pentru explorarea gazelor de şist şi în sudul judeţului Constanţa, pe un teritoriu de peste o mie de kilometri liniari, iar lucrările vor dura aproximativ un an, anunţă Mihai Mitroi, preşedintele companiei.
Pentru început, compania română va aduna informaţiile necesare, apoi acestea vor fi predate companiei Chevron.
"Compania noastră face explorarea geofizică, în fapt prima etapă a explorării geofizice, şi anume prospecţiunea. Asta înseamnă nişte măsurători ale unor parametri fizici ai pământului efectuaţi la suprafaţa solului. Practic, noi realizăm o ecografie, o radiografie a subsolului, obţinem o imagine a stratelor pământului", a declarat Mihai Mitroi, pentru Mediafax.
Ecografia pământului nu e dureroasă, nici dăunătoare, dar extragerea abuzivă a unei părţi dintr-un sol sănătos este un lucru total diferit. ”Ecografia dă imaginea a ceea ce este în corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine şi forează", a mai adăugat vicepreşedintele.
Suprafaţa terenurilor din care vor fi extrase gaze de şist de către compania americană se întinde la 1.100 de metri liniari.
"Ceea ce realizăm noi sunt 800 de kilometri de profil seismic în cele două blocuri, în liniar. Sunt mai multe linii una lângă alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totală a liniilor în blocurile 17 şi 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri în total", a atenţionat Mitroi.
Mihai Mitroi ne mai spune că lucrările vor avea loc pe lângă localităţi, pe cât posibil, deoarece au constatat că nu pot intra în mijlocul unei localităţii şi nici desfăşurarea acestora pe litoral ”nu are sens”.
"Încercăm să ocolim localităţile, acolo nu putem să facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra în mijlocul localităţii cu utilajele noastre. Intrăm în toate localităţile din sudul Dobrogei, cu excepţia celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens să ne ducem în zona Costineşti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intrăm acolo", a mai spus vicepreşedintele.
După ce compania a obţinut sprijinul primarilor, o informare în legătură cu actualele măsurători a fost adusă la urechile localnicilor, care vor primi bani în schimbul permisiunii de a defila pe propriile terenuri agricole, dar în acest moment ”nu ştiu dacă a primit cineva vreun leu”.
"La fiecare comună s-a făcut o întâlnire anunţată în prealabil cu ajutorul primarilor. Noi am cerut primarilor să ne sprijine în realizarea acestei întâlniri şi am încercat să explicăm despre ce este vorba cu aceste lucrări ale noastre. Acum suntem în faza în care marcăm aceste aliniamente, după care luăm legătura cu proprietarul de teren şi îi oferim o compensaţie pentru acest culoar pe care îl facem prin cultura agricolă, îi tasăm un pic arătura. Compensaţia se calculează foarte simplu: care este producţia la hectar, preţul pieţei, suprafaţa pe care am afectat-o şi în felul acesta rezultă valoarea. Suntem la începutul lucrărilor, nu ştiu dacă a primit cineva vreun leu", a spus Mihai Mitroi subliniind, de asemenea, faptul că lucrările sunt la început şi se vor întinde pe o perioadă de aproximativ un an.
Pe site-ul companiei din spatele prospecţiunilor, Chevron, se arată că după încheierea studiului seismic va urma forarea unei sonde de explorare care va aduce informaţiile necesare extragerii propriu-zise. Obţinerea şi prelucrarea datelor astfel obţinute va dura între patru şi cinci ani.
Chevron are licenţă pentru trei blocuri pe uscat în zona Constanţa, regiunea perimetrelor 17, 18 şi 19.
În cursul zilei de vineri, presa a putut primi informaţii de la responsabilii companiei Prospecţiuni S.A privind lucrările următoare şi a utilajelor ce vor fi folosite.