"Nu cedăm Roşia Montană!" - Tudose scoate cetăţenii în stradă

"Nu vom lăsa Guvernul Tudose să distrugă tot ce am obţinut în toţi aceşti ani pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei", transmite Campania Salvaţi Roşia Montană.
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
30.08.2017

Pe Facebook se anunţă noi proteste după ce premierul Tudose a declarat că guvernul său va încerca retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, pentru ca resursele aurifere să nu rămână neexploatate. Astfel, vineri, începând cu ora 19.00, cei care nu-şi doresc ca din Munţii Apuseni să se scoată aur prin tehnologii cu cianuri sunt invitaţi în stradă în Bucureşti, Cluj şi Iaşi. În Capitală protestul va avea loc lângă Guvern.

"Campania Salvaţi Roşia Montană îşi cheamă prietenii în stradă, vineri, de la ora 19:00, în Piaţa Victoriei.

Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric:
► Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roşiei Montane în lista UNESCO;
► Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources şi să renunţe la arbitraj;
► Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene.

Nu vom lăsa Guvernul Tudose să distrugă tot ce am obţinut în toţi aceşti ani pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei.

Uniţi mereu vom învinge! Cheamă-ţi prietenii, familia, ia-ţi şi câinele, şi mai ales nu uita bannerul sau steagul cu Roşia Montană, petul cu pietricele şi voinţa de fier! Ne vedem în stradă!", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului

Protest se anunţă şi la Cluj, tot pe 1 septembrie, tot de la ora 19, în Piaţa Unirii. Ieşenii sunt aşteptaţi şi ei în Piaţa Unirii din urbea lor de asemenea la ora 19.

"Toamna românească" a lui 2013 a început, la Cluj, în 1 septembrie. Au fost demonstraţii de stradă de o amploare cu totul neaşteptată, care au dus destul de rapid nu doar la respingerea proiectului minier al RMGC, ci şi la disensiuni în coaliţia aflată la conducerea României (USL) şi începutul sfârşitului pentru puterea patronată de Ponta.
Toate mişcările cetăţeneşti din România ultimilor 4 ani poartă marca acestui protest. Datorită rezistenţei de la şi din jurul Roşiei Montane, societatea civilă românească a renăscut, românii au învăţat să-şi ceară drepturile şi să penalizeze abuzurile autorităţilor.
În seara de 29 august 2017, premierul Mihai Tudose a anunţat intenţia guvernului actual de a RETRAGE candidatura Roşiei Montane la statutul de sit protejat UNESCO; el a afirmat că demersul de înscriere în patrimoniul mondial a fost opera unor "băieţi deştepţi", ironizându-l prin comparaţie cu demersul de protejare a unor... libelule.
Aşadar, vineri nu doar că vom avea de sărbătorit 4 ani de la regăsirea-de-sine a conştiinţei civice româneşti, ci şi de reînceput lupta de atunci. Vă invit, prieteni, în Piaţa Unirii, la o discuţie publică urmată de... ce vom decide pe loc.", scriu organizatorii.

Reamintim că în ultima zi de mandat al Corinei Şuteu, Ministerul Culturii a depus la UNESCO Dosarul Roşia Montană, dând astfel curs dorinţei a mii de români care au sperat, până în ultimul moment, că tehnocraţii nu vor lăsa decizia depunerii în seama PSD-ului. Înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO ar duce la protejarea zonei de nedoritele exploatări cu cianuri pentru a căror oprire zeci de mii de oameni au ieşit în stradă.

Iată însă că 8 luni mai târziu, premierul Mihai Tudose a anunţat că va încerca să retragă dosarul Roşia Montană de la UNESCO, motivând că acolo sunt resursele noastre aurifere care vor rămâne neexploatate dacă zona e declarată protejată.

"E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejăm, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultimă specie de libelulă şi apoi constatăm că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe", a declarat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor