Decizie salutară a ministrului Culturii. Localitatea Roşia Montană, desemnată monument istoric
alte articole
În urmă cu câteva zile, prof. dr. Ioan Piso, îi adresa o scrisoare deschisă noului ministru al Culturii în care îşi exprima speranţa că, spre deosebire de mulţi dintre predecesorii săi, va face mult mai multe pentru prezervarea patrimoniului cultural al României. Într-un răspuns adresat profesorului, Vlad Alexandrescu a anunţat că localitatea Roşia Montană a fost desemnată monument istoric.
"Situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană.
Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A", i-a transmis Vlad Alexandrescu profesorului.
"Este primul pas dintr-o strategie asumată la începutul mandatului", a subliniat ministrul Culturii.
Reacţia "Roşia Montată în UNESCO World Heritage"
"Se revine astfel la regimul de protecţie din momentul apariţiei legii 422/2001, modificat ulterior sub diferite presiuni (inclusiv a RMGC). Sub pretextul detalierii acestei poziţii din Listă, sub forma unor manevre la care au fost complice şi comisiile de specialitate ale Ministerului precum şi Direcţia Judeţeană de Patrimoniu Alba (vezi procesele legate de descărcările de sarcină arheologică, de exemplu) situl a fost redus sistematic la o întindere teritorială care să nu afecteze amploarea proiectului minier.
Prin acest ordin de ministru se revine astfel la o încadrare şi un grad de protecţie sporite, care dacă ar fi fost păstrate (şi respectate) în toţi aceşti ani ar fi împiedicat orice discuţie legată de proiectiul minier în forma propusă de RMGC şi ar fi prevenit daunele pe care patrimonial şi comunitatea de la Roşia Montană le-au suferit.
De asemenea, dl. Ministru declară că situl Roşia Montană se află pe lista sa de priorităţi încă de la debutul acestui mandat. Ne manifestăm speranţa că această atenţie directă de care peisajul cultural minier istoric de la Roşia Montană se bucură se va concretiza prin paşi reali în direcţia protejării şi recunoaşterii valorii inestimabile (pe care chiar domnia sa i-o atribuie) prin includerea neîntârziată a Roşiei Montane pe Lista Tentativă a României pentru Patrimoniul Universal UNESCO. Acesta este un demers tergiversat de 6 ani de cei 10 miniştri ai Culturii pe care România i-a avut de la momentul solicitării oficiale formulate de societatea civilă.
Valoarea patrimoniului de la Roşia Montană a fost recunoscută în repetate rânduri de comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională prin numeroase luări de poziţie, studii şi rapoarte şi reprezintă unul dintre principalele argumente care stau la baza unei dezvoltări durabile a zonei. Includerea sitului pe lista tentativă a României ar fi un prim pas concret de asumare fermă din partea Statului Român a acestui scenariu de dezvoltare şi un gest de normalitate prea mult amânat.
Aşteptăm cu deosebit interes măsurile anunţate de ministrul Culturii şi ne reafirmăm speranţa că acestea vor avea ca scop conservarea reală şi punerea în valoare eficientă a patrimoniului de la Roşia Montană."
Citiţi şi: De ce merită salvat patrimoniul cultural de la Roşia Montană