Noul preşedinte IICCMR vrea depolitizarea instituţiei
alte articole
Noul preşedintele al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMR), Radu Preda, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că priorităţile pe care le are în vedere sunt depolitizarea instituţiei, şi continuarea anchetelor începute care vizează persoanele cercetate pentru săvârşirea unor fapte penale în regimul comunist.
"Mandatul pe care l-am început este cel de depolitizare (a instituţiei - n.r.), pentru că istoria nu se scrie în funcţie de partidele politice. Partidele politice fac istorie prin deciziile lor inspirate sau neinspirate, dar nu scriu istorie. Scrierea istoriei trebuie lăsată pe seama unor oameni care au şi distanţa în timp, dar mai cu seamă au distanţa morală şi interioară de a nu fi părtaşi, de a nu fi partinici", a declarat Radu Preda.
Noul preşedinte executiv a anunţat că o altă prioritate o reprezintă continuarea investigaţilor începute, care vor trebui finalizate cu trimiterea în instanţă a persoanelor pentru care există indicii temeinice că au comis fapte penale în regimul comunist.
Totodată, Preda a afirmat că va fi continuată cercetarea "teoretică privind ideologia şi modul de manifestare al regimului totalitar", respectiv editarea de manuale didactice şi suporturi de curs.
"Este o mare problemă a României de azi că în continuare nu avem o suficientă conştiinţă a faptului că trebuie să învăţăm ceva de la istorie. Nu mai putem repeta zicala că cine nu-şi cunoaşte istoria este condamnat să o repete", a precizat acesta.
Mandatul pe care l-am început este cel de depolitizare (a instituţiei - n.r.), pentru că istoria nu se scrie în funcţie de partidele politice. Partidele politice fac istorie prin deciziile lor inspirate sau neinspirate, dar nu scriu istorie. Scrierea istoriei trebuie lăsată pe seama unor oameni care au şi distanţa în timp, dar mai cu seamă au distanţa morală şi interioară de a nu fi părtaşi, de a nu fi partinici"
Referitor la prezentarea celor 35 dintre torţionarii comunişti care au condus sau au lucrat în aşa-zisele "penitenciare ale morţii", preşedinte executiv a precizat că odată cu finalizarea cercetărilor, numele acestora vor fi dezvăluite.
"Celeritatea este cuvântul de ordine. Pe noi nu ne interesează persoana fizică, problema este să arătăm foarte clar că vinovăţia în istorie nu este doar generica sistemelor, ci şi a unor oameni foarte concreţi, cu nume şi prenume. De aceea ne vom grăbi, sigur, ţinând cont de faptul că trebuie să ne bazăm pe dovezi", a adăugat Preda.
Fostul preşedinte executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a demisionat la începutul lunii din funcţie, motivând că deşi nu i-a cerut nimeni demisia, a luat această decizie pentru că fusese susţinut de PNL, iar partidul a ieşit de la guvernare. La 27 martie, teologul Radu Preda a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al IICCMER.