Opoziţia din Abhazia intenţionează să preia conducerea „republicii”

Liderul republicii georgiene separatiste Abhazia, Aleksander Ankvab
Liderul republicii georgiene separatiste Abhazia, Aleksander Ankvab (MIKHAIL MORDASOV/AFP/Getty Images)

Regiunea georgiană Abhazia este cuprinsă de tensiuni după ce mai multe mii de membri ai opoziţiei au preluat, în noaptea dintre marţi spre miercuri, sediul guvernamental din capitala Suhumi, a notat Mediafax.

Marţi, mii de persoane s-au adunat pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de guvernul de la Suhumi, condus de preşedintele republicii Aleksandr Ankvab. Partidele din opoziţie, în frunte cu Raul Hadjimba, intenţionează să formeze un comitet de coordonare care să preia conducerea republicii autoproclamate.

Conform presei din Rusia, liderul de la Suhumi plănuia să demită cabinetul de miniştrii şi procurorul general al ţării. Ulterior, Consiliul de Securitate a negat informaţiile vehiculate de presa rusă.

„Este o tentativă de lovitură de stat armată”, a afirmat Ankvab într-un mesaj televizat.

Forţele guvernamentale de securitate au intervenit pentru „respectarea ordinelor statului”, şi vor lua „toate măsurile pentru stabilizarea situaţiei”, a asigurat Ankvab.

Regiunea Abhazia şi-a autoproclamat independenţa faţă de Georgia în 2008, în urma unei intervenţii militare a Rusiei, Moscova fiind singura capitală care a recunoscut independenţa regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe