Noul cadru de asistenţă ONU - R.Moldova se concentrează pe consolidarea bunei guvernări

Guvernul R. Moldova şi ONU au semnat un nou program de cooperare în vederea sporirii calităţii serviciilor în domeniile educaţiei, sănătăţii etc., dar şi a îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a oamenilor, în special a grupurilor dezavantajate.
Dafina Gercheva şi Pavel Filip (gov.md)
Ştefan Sârbu
16.05.2017

Premierul Pavel Filip şi Coordonatoarea rezidentă a ONU şi Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gherceva, în cadrul unei şedinţe ce a avut loc marţi la Guvern, au semnat Cadrul de Asistenţă ONU pentru Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova pentru perioada 2018-2022.

Noul program, în valoare de 155,5 milioane de dolari, urmează să contribuie la realizarea priorităţilor de dezvoltare a R. Moldova pe domeniile: guvernare, drepturile omului şi egalitate de gen; creştere economică durabilă, incluzivă şi echitabilă; durabilitate şi rezilienţă a mediului înconjurător; dezvoltare socială incluzivă şi echitabilă.

„Evenimentul de astăzi este o nouă ocazie de a sublinia rolul ONU, ca susţinător de durată al implementării reformelor şi al modernizării ţării. Acest cadru de cooperare pentru 2018-2022 va aborda provocările existente în domeniul dezvoltării şi va asigura realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Prin intermediul Cadrului de asistenţă, ONU se va concentra pe consolidarea bunei guvernări şi creşterea eficienţei activităţii instituţiilor publice. Totodată, ONU va coopera cu Guvernul de la Chişinău în vederea sporirii calităţii serviciilor în domeniile educaţiei, sănătăţii şi politicilor sociale, creării de oportunităţi pentru locuri de muncă decente, precum şi a îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale tuturor cetăţenilor ţării, în special, ale grupurilor vulnerabile şi dezavantajate.

„Reprezentanţii grupurilor vulnerabile la discriminare şi încălcări ale drepturilor omului au fost consultaţi pe larg pentru a ne asigura că perspectivele şi nevoile lor sunt susţinute. Totodată, noul Cadru de asistenţă se bazează pe experienţa acumulată din programul anterior şi aprofundează şi mai mult cooperarea dintre Republica Moldova şi ONU”, a subliniat Coordonatoarea rezidentă a ONU Dafina Gherceva.

Cadrul de asistenţă pentru anii 2018-2022 include peste 15 agenţii ONU rezidente şi non-rezidente, fonduri şi programe de dezvoltare. Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a stabilit prezenţa sa în Republica Moldova prin intermediul programelor şi agenţiilor sale specializate, imediat după aderarea R. Moldova la ONU, în anul 1992.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor