Europarlamentarii au amânat plata asistenţei financiare acordate R. Moldova

Dezbaterile din plenul Parlamentului European privind acordarea asistenţei financiare de 100 mln de Euro Republicii Moldova au fost amânate după ce partide politice din Legislativul de la Bruxelles s-au arătat îngrijorate de situaţia din Chişinău.
Parlamentul European (www.europarl.europa.eu)
Ştefan Sârbu
16.05.2017

Parlamentarii europeni au amânat plata pentru asistenţa acordată Moldovei după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat temerile în legătură cu evoluţiile politice de la Chişinău. La 16 mai urmau să fie discutate modalităţile de acordare a banilor de către reprezentanţii Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului European, dar dezbaterile au fost amânate pentru cel puţin o lună.

Potrivit Radio Europa Liberă, parlamentarul lituanian Petras Autrevicius a declarat marţi că au fost invocate temeri legate de situaţia presei din Moldova, supremaţia legii şi recentele modificări propuse legislaţiei electorale.

Europarlamentarul român Sigfried Mureşan a avertizat încă de la începutul lunii mai că Parlamentul European, unde acesta este raportor pentru buget, poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziţia şi societatea civilă şi ignoră declaraţiile liderilor PPE şi ALDE.

Ajutoarele Uniunii Europene, dintre care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor oferite de Fondul Monetar Internaţional.

“Banii pe care guvernul moldovean îi aştepta ca pe un ajutor salvator sunt necesari pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar şi pentru promovarea stabilităţii macroeconomice”, transmite sursa citată.

Pe 5 mai, deputaţii Partidului Democrat care se află la guvernare, cei ai Partidului Socialiştilor, apropiat preşedintelui Igor Dodon, şi cei din grupul Partidul Popular European al lui Iurie Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Acesta presupune că jumătate din deputaţi ar fi aleşi, la alegerile din 2018, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate, în circumscripţii uninominale.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum şi formaţiunile opoziţiei pro-europene, PAS şi Platforma DA, în timp ce liderii acestora, Maia Sandu şi Andrei Nastase, se aflau la o conferinţă la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă şi opoziţia pro-europeană au organizat un protest amplu, pe 14 mai, în faţa Parlamentului R. Moldova. Mai mulţi experţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile consideră că reforma sistemului electoral înaintea scrutinului parlamentar din 2018, ar avantaja PD şi PSRM.

Potrivit corespondenţilor Europei Libere, mai mulţi deputaţi ai Partidului Democrat din Moldova s-au deplasat marţi la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanţii partidelor de centru-dreapta – PPE şi ALDE – să renunţe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor