Noua Republică: Legea alegerilor parlamentare, vădit neconstituţională. Iohannis să o atace la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis nu trebuie să promulge Legea alegerilor parlamentare ci să o reclame la Curtea Constituţională, a solicitat duminică, în cadrul unui comunicat de presă, şeful interimar al Partidului Noua Republică, Doru Oprea.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.06.2015

Preşedintele Klaus Iohannis nu trebuie să promulge Legea alegerilor parlamentare ci să o reclame la Curtea Constituţională, a solicitat duminică, în cadrul unui comunicat de presă, şeful interimar al Partidului Noua Republică, Doru Oprea.

Parlamentul României a adoptat, pe 24 iunie, o nouă Lege a alegerilor parlamentare, care reduce numărul de parlamentari la aproximativ 450, dar nu la maximum 300 cât a impus Referendumul din 2009, validat de Curtea Constituţională. Din acest motiv, partidul Noua Republică este de părere că noua lege este, în mod vădit, neconstituţională.

Apelul lansat de Noua Republică

Stimate domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

În anul 2009 Preşedintele României a iniţiat un Referendum consultativ privind limitarea numărului de parlamentari la maximum 300, Referendum ce a fost declarat valid şi, prin Decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012, cu aplicare obligatorie, de către Curtea Constituţională a României.

Alegerile parlamentare din 2012 au determinat, însă, creşterea numărului de parlamentari la 588, în dispreţul total al rezultatului Referendumului din 2009, pentru că Parlamentul nu a modificat în timp util vechea lege a alegerilor parlamentare pentru a o pune de acord cu voinţa populară, exprimată în 2009.

În campania electorală pentru preşedinţia României şi în jurământul depus v-aţi angajat să respectaţi Constituţia României care, la Art. 2 alin. (1) precizează: "Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum."

În data de 24 iunie, Parlamentul României a adoptat o nouă Lege a alegerilor parlamentare, care reduce numărul de parlamentari la aproximativ 450, dar nu la maximum 300 cât a impus Referendumul din 2009, validat de Curtea Constituţională. Din acest motiv, noua Lege a alegerilor parlamentare, votată recent de Parlament, este, în mod vădit, neconstituţională, din motive similare cu cele formulate în Decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012.

Deoarece Parlamentul României nu a respectat cerinţele constituţionale de aplicare a cerinţelor Referendumului din 2009, nesocotind voinţa populară, Partidul Noua Republică vă solicită dumneavoastră ca, uzând de prerogativele constituţionale şi legale ale funcţiei de Preşedinte al României, să nu promulgaţi Legea alegerilor parlamentare şi să sesizaţi Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea acesteia.

Partidul Noua Republică crede că respectarea Constituţiei este obligatorie şi nu opţională, într-un stat de drept, aşa cum se consideră România, şi că încălcarea voinţei populare de către o autoritate a statului, în speţă Parlamentul României, trebuie să fie îndreptată rapid de către Preşedintele României care, conform Constituţiei, "veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor