Noua religie inspirată din Star Wars - Jediismul
alte articole
Trăim vremuri în care oamenii cred în orice, şi de fapt în nimic, sau poate doar în bani. Iar alţii, parcă observând fenomenul, ar vrea să creadă, dar n-au în ce.
În ultimele secole au apărut numeroase religii noi, dintre care unele sunt de-a dreptul bizare. Pe vremuri se spunea că oamenii urmau religiile cu dorinţa sinceră de a se întoarce la sinele lor adevărat şi asta implica un proces de cultivare a virtuţilor şi o credinţă fermă în Divin. Potrivit istoriei, marile religii din lume au fost toate întemeiate de fiinţe iluminate care le-au lăsat oamenilor o moştenire - un drum de întoarcere.
Acum însă - este altfel. Un exemplu de religie nouă a fost dat recent de Daily Mail, care raporta recent despre nou-înfiinţata religie a Jediismului. Etimologia termenului vine de la „Jedi” - acelaşi Jedi din filmul Star Wars, desigur.
Pe baza conceptelor din filmele Star Wars, Jediismul a devenit o religie cu un număr impresionant de membri. În ciuda faptului că această religie este înrădăcinată în filmele de science fiction, cavalerii Jedi s-au înmulţit în lumea reală printr-o mişcare "religioasă" care este în continuă creştere.
Popularitatea Jediismului a crescut de la câteva sute de membri, la peste 200.000 de mii, în doar două decenii.
În Anglia, Jediismul este considerat a fi a şaptea cea mai mare religie, cu 175.000 de adepţi. Alte ţări, cum ar fi Australia, Statele Unite şi Canada sunt, de asemenea, casa unui mare număr de aderenţi jedi. Experţii estimează că există aproximativ 5.000 de membri în Statele Unite, 9.000 în Canada, 15.000 în Republica Cehă şi 65.000 în Australia.
Învăţăturile tind să se concentreze în jurul credinţei în "The Force", puterea mistică prin care cavalerii Jedi din Star Wars erau în măsură să mânuiască o sabie de lumină, să efectueze telekinezia şi să influenţeze minţile oamenilor. Chinezii au conceptul de Tao, sau Dao, o fortă nevăzută şi neauzită, care învăluie şi guvernează tot, dotată cu conştiinţă şi care are principii. Pe baza conceptelor taoiste China a fost guvernată mii de ani, şi tot pe baza acestora s-au dezvoltat medicina traditională chineză şi multe dintre artele marţiale tradiţionale chineze.
Nu este clar nimănui dacă "Forţa" este acelaşi lucru. "Nu, nu ne închinăm la Yoda", a declarat Ally Thompson, un "Padawan" al unui grup de Jedi din Texas. "Şi telekinezia nu este un lucru pe care noi îl facem în mod necesar - cel puţin nu ca în filme, dar nu voi nega că Forţa este foarte prezentă în învăţăturile noastre. Unii oameni o numesc magie. Unii o numesc Ashe. Comunitatea ştiinţifică o numeşte energie. Dar este peste tot".