2.556 de ani de la naşterea lui Buddha Shakyamuni

Statuia lui Buddha Shakyamuni in apropiere de Grotele Belum situate in Andhra Pradesh, India.
Statuia lui Buddha Shakyamuni in apropiere de Grotele Belum situate in Andhra Pradesh, India. (Purshi / Wikimedia Commons)

În India, în ziua cu lună plină 25 mai 2013 se celebrează Buddha Purnima sau aniversarea zilei de naştere a lui Buddha Shakyamuni. În acest an, Buddha împlineşte 2556 ani. Buddha Purnima se celebrează în noaptea cu lună plină din luna Aprilie sau Mai. Data exactă nu este fixată, datorităritualurilor lunare diferite la nivel global.

Festivalul celebrează pacea şi fraternitatea în întreaga lume. Ziua este marcată cu predici despre viaţa lui Buddha, meditaţie în grup şi recitarea scripturilor budiste, etc.

Buddha Sakyamuni literal înseamnă înţeleptul din clanul Sakya (tigrul). El s-a născut într-o familie regală ca prinţul Gautama Siddharta care a trăit o viaţă plină de lux şi distracţie, dar pe măsură ce timpul zbura, el deveni neliniştit şi dori să vadă lumea dincolo de zidurile palatului.

Când s-a văzut expus suferinţelor vieţii umane, el a decis să îşi abandoneze titlul regal şi să urmeze creşterea spirituală pentru trezirea la o înţelepciune mai înaltă. El a cutreierat India antică ani în şir, iar în final a jurat să mediteze sub un copac Boddhi până la iluminare.

Se spune că atunci când Buddha Sakyamuni s-a iluminat sub copacul Boddhi, el a atins pământul pentru a indica faptul că pământul va fi martorul său; pământul a tremurat ca răspuns – indicând faptul că va purta într-adevăr mărturia triumfului său.

După iluminarea la adevărul etern al universului, el a răspândit învăţăturile sale în întreaga India pentru a oferi salvare fiinţelor umane printr-o cale a non-violenţei, a adevărului etern şi a compasiunii.

În timpul călătoriei sale spirituale, Devadutta - vărul lui Buddha Sakyamuni - a încercat sa îl ucidă pe acesta de mai multe ori din gelozie, dar Buddha Sakyamuni l-a iertat din compasiune. Un tâlhar notoriu pe nume Angulimal, a încercat de asemenea să-l omoare, dar până la urmă a ajuns să îi fie discipol.

Festivalul marchează călătoria divină plină de experienţe a lui Buddha Shakyamuni şi răspândeşte mesajul căutării adevărului şi practicării compasiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură