Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa tichetelor de masă

Epoch Times România
19.12.2011

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele primelor trei companii emitente de tichete de masă de pe piaţă, Edenred, Sodexo Pass si Cheque Dejeuner, în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între aceste companii.

"Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele primelor trei companii emitente de tichete de masă de pe piaţă: Edenred, Sodexo Pass si Cheque Dejeuner. Inspecţiile au avut loc în cadrul investigaţiei, declanşate de Consiliul Concurenţei, privind o posibilă înţelegere între aceste companii în vederea eliminării de pe piaţă a celor doi concurenţi mai mici, Romticket şi Ascendi. Investigaţia pe piaţa emiterii, gestionării şi comercializării tichetelor de masă a fost declanşată ca urmare a unei plângeri primite de autoritatea de concurenţă", se arată în comunicat.

Valoarea nominală a unui tichet de masă este aceeaşi pentru toţi beneficiarii, 9 lei, fiind stabilită şi actualizată periodic, în baza legii, prin ordin, de către ministrul muncii, familiei si protectiei sociale.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor