Rompetrol Downstream vrea să conteste în instanţă amenda Consiliului Concurenţei

Epoch Times România
10.01.2012

Rompetrol Downstream, una dintre companiile petroliere sancţionate de Consiliul Concurenţei în urma unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, va contesta decizia instituţiei, pe care o consideră nelegală şi neîntemeiată.

"Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată", se arată într-un comunicat transmis marţi de companie.

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a sancţionat şase companii petroliere cu amendă totală de 880,5 milioane lei (aproximativ 205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Companiile sancţionate sunt: OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Lukoil România, Rompetrol Downstream, Mol Petroleum Products, ENI Romania.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii s-au înţeles să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium, faptă prin care au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE).

"Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun. Comportamentul pe piaţă al Rompetrol a fost întotdeauna unul independent şi a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea acestui sortiment până la 1 ianuarie 2009 şi trecerea ulterioară la producţia de carburanţi care respectă normele Euro 5", potrivit Rompetrol.

În comunicat se menţionează că Grupul Rompetrol a decis sistarea producţiei sortimentului de benzină Premium E4 în luna noiembrie 2008, cu menţiunea că, practic comercializarea acestuia a continuat până la epuizarea efectivă a stocurilor.

"Considerăm că argumentele prezentate de companie, atât pe parcursul verificărilor, cât şi prin obiecţiunile transmise Consiliului şi în cadrul audierilor desfăşurate în luna decembrie 2011, au demonstrat că acuzaţiile Consiliului sunt cert nefundamentate şi lipsite de suport", se mai arată în comunicat.

Investigaţia demarată în urmă cu şase ani pe piaţa carburanţilor a fost impărţită in două, iar pentru una dintre acestea raportul a fost finalizat şi trimis Comisiei Europene (CE).

Consiliul Concurenţei a primit în octombrie răspunsul Comisiei Europene cu privire la investigaţia derulată pe piaţa carburanţilor, rezultatul fiind trimise către companiile implicate rapoartele investigaţiei.

Ancheta de pe piaţa carburanţilor a fost demarată în 2005, în urma unor suspiciuni privind o posibilă înţelegere între marile companii petroliere privind stabilirea preţului carburanţilor. În toamna lui 2009 a fost schimbată echipa de investigaţie care se ocupa de caz şi s-au introdus şi controalele inopinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor