Concurenţa a anchetat 17 companii suspectate de trucarea unor licitaţii ale Transgaz şi Romgaz

Epoch Times România
07.10.2011

Consiliul Concurenţei a făcut inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele a 17 companii participante la procedurile de achiziţii publice organizate de Transgaz şi Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare/întreţinere a instalaţiilor aferente.

Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz SA şi Romgaz SA în perioada 2009 – 2011, a anunţat joi autoritatea de concurenţă.

“Suspectăm companiile că s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa o investigaţie de amploare într-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.

Cele 17 companii investigate sunt: Condmag SA Braşov, Inspet SA Ploieşti, Moldocor SA Piatra Neamţ, TMUCB SA Bucureşti, Fluent Gaz SRL Sâncraiu de Mureş, SC Rominsta SRL Cristeşti, judeţul Mureş, CIS Gaz SA Sântana de Mureş, TD Williamson Belgia, Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploieşti, Cala SA Târgu Mureş, Instaservice SRL Târgu Mureş, Amarad SA Arad, Gascop SRL Târgu Mureş, Posada MED SRL Mediaş, Petrostar SA Ploieşti, Syscom 18 SRL Bucureşti, Transelectric SRL Târgu Mureş.

"În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor", spun oficialii Consiliului Concurenţei.

Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor