Nou scandal în sănătate. Companie farmaceutică israeliană investighează o posibilă mituire a medicilor români

O firmă israeliană investighează o posibilă mituire a unor medici români, pentru ca aceştia să prescrie un medicament ce a generat doar în ultimul trimestru venituri de 1,1 miliarde de dolari.
(Pyxabai)

Un nou scandal loveşte sistemul sanitar român. De această dată unda de şoc vine din străinătate. Compania Teva Pharmaceutical Industries a anunţat lansarea unei investigaţii interne pentru a proba acuzaţii legate de mituirea unor medici români, în scopul determinării acestora să prescrie medicamente Teva. Investigaţia are loc în paralel cu o serie de anchete deschise de autorităţile americane cu privire la mituirea lucrătorilor sanitari ruşi, mexicani şi ucraineni, informează Reuters, preluat de news.ro.

Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a confirmat investigaţia internă, însă a evitat să comenteze pe marginea acuzaţiilor, arată sursa citată.

Investigaţia a fost lansată de anul trecut, după ce o persoană anonimă i-a acuzat pe israelieni că plătesc comisioane de vorbitori şi de consultanţă pentru medicii români, care acceptă să prescrie medicamentul Copaxone, destinat tratării sclerozei multiple, către un număr cât mai ridicat de pacienţi din România. Pe lângă comisioane, medicilor români li s-ar fi acoperit şi cheltuielile de călătorie în străinătate de către reprezentanţii Teva.

Compania israeliană a mai fost acuzată că încearcă în mod activ să demonstreze că respectivele comisioane de vorbitori sunt legitime şi trimite în acest sens fiecărui medic implicat în schemă o scurtă prezentare powerpoint. Ulterior, medicul îşi citeşte prezentarea la o întâlnire cu alţi lucrători sanitari pentru a-şi încasa banii de la producătorul de medicamente.

Nu există informaţii cu privire la suma primită de medicii români implicaţi în combinaţiile companiei farmaceutice israeliene dar Copaxone a generat vânzări de aproximativ 1,1 miliarde de dolari în ultimul trimestru, respectiv 19% din veniturile totale ale companiei Teva Pharmaceutical.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură