Liderul Hong Kong-ului respinge cererile manifestanţilor

Liderul Hong Kong-ului a refuzat să se întâlnească marţi cu manifestanţii pro-democraţie înainte de a se sfârşi termenul lor limită de la miezul nopţii, în ciuda ameninţărilor acestora că vor extinde protestele, care deja au atras pe străzi zeci de mii de oameni. Este una dintre cele mai dure provocări ale autorităţii Beijing-ului de când China a preluat controlul asupra fostei colonii britanice în 1997.
Manifestanţi pro-democratici se adună pentru cea de-a treia noapte în Hong Kong, 30 septembrie 2014. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)
Associated Press
02.10.2014

Liderul Hong Kong-ului a refuzat să se întâlnească marţi cu manifestanţii pro-democraţie înainte de a se sfârşi termenul lor limită de la miezul nopţii pe care îl anunţaseră, în ciuda ameninţărilor cu extinderea protestelor, care deja au atras pe străzi zeci de mii de oameni. Este una dintre cele mai dure provocări la adresa autorităţii Beijing-ului de când China a preluat controlul asupra fostei colonii britanice în 1997.

Manifestanţii au numărat ultimele secunde până la miezul nopţii şi au aclamat în timp ce s-a depăşit termenul limită, dar nu au luat măsuri imediate.

Vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat marţi că l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a discuta pe tema disputei, susţinând că este esenţial ca oamenii din Hong Kong să aibă un drept real de a-şi alege liderul.

China a preluat controlul Hong Kong-ului pe baza unui acord de tip „o ţară, două sisteme” care a garantat celor 7 milioane de rezidenţi ai oraşului semi-autonom libertăţi civile de tipul celor din Occident şi libertăţi democratice definitive care sunt negate chinezilor ce locuiesc în China continentală.

Manifestanţii doresc anularea unei decizii emise de guvernul chinez de a-şi selecta toţi candidaţii în primele alegeri teritoriale directe programate pentru 2017 – o mişcare pe care manifestanţii o văd ca anulare a promisiunii că şeful executiv al Hong Kong-ului va fi ales prin „vot universal.”

Respingerea cererilor studenţilor de către Şeful Executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a spulberat speranţele pentru o rezolvare rapidă a unor proteste ce durează de câteva zile şi care au dus la blocarea mai multor străzi din oraş şi au forţat închiderea unor şcoli şi companii.

Nu este clar ce măsuri vor lua în continuare manifestanţii. Nu au avut loc discursuri sau declaraţii oficiale imediate din partea manifestanţilor, care au strigat „Jiayou! Jiayou!” – sau „Continuaţi! Continuaţi!” – în timp ce îşi fluturau telefoanele mobile cu lanternele aprinse pentru a lumina în întunericul nopţii.

În cursul zilei de marţi, Alex Chow, secretar general al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, organizatorul boicotării cursurilor universitare ce au dus la protestele stradale, a declarat că studenţii au în vedere diferite opţiuni dacă cerinţele lor nu sunt îndeplinite, incluzând extinderea protestelor, organizarea unei greve a muncii sau ocuparea unei clădiri guvernamentale.

În timp ce există temeri cu privire la deznodământul acestor evenimente, preşedintele chinez Xi Jinping, care a adoptat o poziţie dură împotriva oricărei ameninţări la menţinerea puterii Partidului Comunist Chinez, a promis într-un discurs adresat de Ziua Naţională că va „păzi cu fermitate” prosperitatea şi stabilitatea Hong Kong-ului.

Guvernul Chinei a etichetat protestele conduse de studenţi ca fiind ilegale, deşi până acum nu a intervenit făţiş, lăsând autorităţile din Hong Kong să rezolve criza.

În ciuda retoricii dure din partea ambelor părţi, atmosfera de marţi noaptea a fost festivă. Doar câţiva poliţişti ieşeau în evidenţă şi cei prezenţi păreau a fi relaxaţi. Mulţimile de oameni au fost aşteptate să crească în număr, majoritatea oamenilor nelucrând miercuri şi joi datorită sărbătorilor oficiale.

Poliţia a aplicat în continuare o abordare „blândă” în ce âi priveşte pe protestatari, după ce în weekend a folosit gaze lacrimogene şi spray cu piper într-o încercare eşuată de a alunga zecile de mii de oameni ce ocupau străzile din apropierea sediului guvernului. În schimb, protestele de tip „sit-in” s-au răspândit în districtul financiar şi în alte zone.

„Nu ne este frică de forţele de ordine, nu ne este frică de gazul lacrimogen, nu ne este frică de sprayul cu piper. Nu vom pleca până când Leung Chun-ying nu demisionează. Nu vom renunţa! Vom persevera până la sfârşit!”, a spus Lester Shum, un alt lider al studenţilor.

Respingerea cererilor studenţilor nu a fost surprinzătoare. Conducerea Chinei comuniste este precaută cu privire la orice mişcare conciliatoare care ar putea încuraja disidenţii şi separatiştii din China continentală.

Ocupaţi Centrul, o mişcare mai amplă de nesupunere civilă, a declarat într-un tweet că manifestanţii cer o democraţie adevărată şi demisia lui Leung. A declarat că va „anunţa noile planuri de nesupunere civilă” în cursul zilei de miercuri.

Presa liberă şi media socială din Hong Kong acordă un spaţiu intens manifestanţilor, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea unei suprimări violente din partea guvernului chinez, aşa cum se întâmplă în cazul minorităţilor „dificile” şi a dizidenţilor ce locuiesc în China continentală, unde manifestarea publică a nemulţumirilor este deseori pedepsită aspru.

Protestele au fost numite de unii „Revoluţia Umbrelelor” deoarece mulţimile de oameni au folosit umbrele împotriva soarelui puternic şi pentru a se apăra de sprayurile cu piper ale poliţiei.

„De fapt, doar cerem guvernului să discute cu noi dar ei sunt tăcuţi. Vom rămâne aici până când se vor consulta cu noi”, a spus Peter Chin, un student de 22 de ani la Universitatea din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor