Noi violenţe în Paris. Autorităţile trimit blindate şi trag cu gaze lacrimogene

Proteste în cadrul Actului IV la Paris (AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2018

Poliţia franceză a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Paris, în timp celui de-al patrulea episod al revoltelor violente împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron, care au loc în acest sfârşit de săptămână.

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în Paris, în timp ce autorităţile franceze s-au pregătit pentru un alt weekend haotic după săptămâni de proteste violente din partea "vestelor galbene".

Protestele, iniţial declanşate de creşterea accizelor la combustibil, sunt acum îndreptate împotriva establishmentului politic francez în general şi a preşedintelui Emmanuel Macron în special.

Mişcarea "vestelor galbene" s-a întins şi în Bruxelles.

Peste 500 de demonstranţi francezi au fost arestaţi în weekend după ce poliţia a găsit cu arme, inclusiv ciocane şi bâte.

Mii de poliţişti au fost trimişi în dispozitiv în toată Franţa, înaintea acestui weekend, 8000 dintre ei numai în Paris.

Autorităţile insistă că protestele au fost deturnate de anarhişti. Ministrul de Interne Christophe Castaner a avertizat protestatarii că va răspunde dur, cerând demonstranţilor paşnici să nu se amestece cu "huliganii".

Castaner a adăugat: "Cei care fac necazuri pot fi eficienţi numai atunci când se deghizează în veste galbene. Violenţa nu este niciodată o modalitate bună de a obţine ceea ce doreşti.

Protestele au erupt în noiembrie asupra taxelor pe combustibil, dar au devenit o mişcare împotriva lui Macron, care se confrunta cu o criză de popularitate majoră.

Preşedintele a fost forţat să dea înapoi, abandonând taxa pe combustibil. Cu toate acestea, "vestele galbene" continuă să ceară mai multe concesii, inclusiv taxe mai mici, salarii mai mari, costuri mai reduse la energie, o lege a pensionarii mai bună şi chiar demisia Macron.

Preşedintele, care nu a vorbit în public de sâmbăta trecută când a condamnat violenţele din ultima perioadă în timpul summitului G20 din Argentina, este aşteptat să se adreseze naţiunii la începutul săptămânii care urmează.

Deşi este direct implicat în cea mai mare criză de la alegerea sa în funcţie acum 18 luni, Emmanuel Macron a lăsat răspunderea administrării situaţiei pe umerii premierului Edouard Philippe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor