Vestele Galbene triumfătoare. Guvernul francez renunţă la creşterea taxei pentru carburanţi

Guvernul francez a anunţat eliminarea propunerii de creştere a taxei la carburanţi din bugetul pentru 2019, după săptămâni de proteste ample şi cele mai grave revolte din Paris din ultimele decenii.
Un manifestant este reţinut de poliţişti în Paris, 17 noiembrie 2018 (Stephane De Sakutin/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.12.2018

Premierul francez Edouard Philippe anunţase marţi o amânare de şase luni a măriririi taxei la carburanţi, însă miercuri, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron au decis ca taxa să nu fie inclusă în bugetul anului 2019, potrivit ministrului egalităţii între femei şi bărbaţi, Marlene Schiappa, precizează Deutsche Welle.

Macron i-a permis lui Philippe să facă declaraţii publice cu privire la proteste.

Philippe a precizat că ideea “taxei este abandonată” în bugetul pentru 2019, iar Guvernul este “pregătit pentru dialog”.

La rândul său, ministrul Mediului, Francois de Rugy, a confirmat într-un interviu televizat că taxa care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie a fost eliminată în întregime din bugetul anului 2019.

Negocierea membrilor Guvernului cu manifestanţii - numiţi “vestele galbele” datorită vestelor de mare vizibilitate purtate de ei - a fost dificilă deoarece activiştii fără lideri sunt răspândiţi în zonele rurale şi urbane ale Franţei şi includ oameni care sunt nemulţumiţi nu numai din cauza taxei la carburanţi.

Jacline Mouraud, unul dintre purtătorii de cuvânt autoproclamaţi ai manifestanţilor, nu s-a arătat impresionată de anunţul guvernului. “Cred că decizia lor vine prea târziu”, adăugând că acţiunea lui Macron urmează “calea cea bună, însă, în opinia mea, nu va schimba în mod fundamental mişcarea”.

Mouraud a afirmat că diversele grupuri care poartă vestele galbene vor lua decizii cu privire la paşii următori, însă a încurajat manifestanţii să facă şi alte cereri precum creşterea salariului minim.

Noi proteste sunt anticipate în acest weekend, iar unii politicieni au cerut aplicarea unor măsuri de securitate suplimentare. Sindicatele şi fermierii au ameninţat că se vor alătura protestelor.

Laurent Wauquiez, liderul republicanilor, a cerut declararea stării de urgenţă, afirmând: “Această măsură va permite forţelor de securitate să fie protejate şi, de asemenea, ne va permite să îi protejăm pe cei care doresc să mărşăluiască paşnic fără a fi luaţi ostatici”.

Premierul francez a apărat miercuri poziţia guvernului în faţa parlamentarilor, în cadrul unei dezbateri în Adunarea Naţională referitoare la proteste. Însă el a promis că o creştere a taxei la carburanţi va fi implementată doar dacă va fi încheiat un acord cu privire la modul în care aceasta să fie aplicată în mod corect.

Vestele galbene sunt susţinute de populaţia franceză, unele sondaje de opinie plasând popularitatea la 70%.

Philippe a declarat Adunării Naţionale că este momentul pentru o discuţie naţională cu privire la problemele ridicate de manifestanţi, inclusiv politica fiscală şi serviciile publice.

Prezenţa la proteste a scăzut de la aproximativ 280.000 de persoane în urmă cu 3 săptămâni la 136.000 sâmbăta trecută, scenele de violenţă, maşinile incendiate şi vandalizarea unor monumente istorice din Paris îndepărtându-i pe unii susţinători. Peste 100 de persoane au fost rănite şi 412 au fost arestate în Paris la protestul din weekendul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor