89.000 de poliţişti vor fi trimişi în Paris şi restul Franţei pentru protestele de sâmbătă
alte articole
Autorităţile franceze vor trimite sâmbătă cel puţin 8.000 de poliţişti şi jandarmi în Paris şi alţi 89.000 restul ţării, conform premierului francez Edouard Philippe, în condiţiile în care Palatul Elysee se pregăteşte pentru „actul patru” al protestelor violente desfăşurate de mişcarea Vestele Galbene împotriva guvernului preşedintelui Emmanuel Macron şi a planului acestuia de a creşte taxa pentru carburanţi, potrivit site-ului Zero Hedge.
Pe lângă închiderea Turnului Eiffel în ziua de sâmbătă, câteva muzee din Paris au anunţat că nu îşi vor deschide uşile în acest weekend.
„Demonstraţiile anunţate sâmbătă, 8 decembrie, în Paris, nu pot garanta siguranţa vizitatorilor şi Sete a luat decizia de a închide Turnul Eiffel”, a anunţat Societe de la Tour Eiffel, care operează monumentul.
Premierul francez Edouard Philippe anunţase marţi o amânare de şase luni a măririi taxei la carburanţi, însă miercuri, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron au decis ca taxa să nu fie inclusă în bugetul anului 2019, potrivit ministrului egalităţii între femei şi bărbaţi, Marlene Schiappa.
Cu toate acestea, mişcarea Vestelor Galbene a cerut susţinătorilor ei, pe Facebook, „să rămână pe poziţie” şi să se adune sâmbătă pentru „Actul IV”, care va constitui cea de-a patra săptămână de proteste.
Serviciile de informaţii franceze s-au prezentat la Palatul Elysee – reşedinţa oficială a preşedintelui Macron – ţinând cont de „apelurile de a ucide” şi de a „purta arme” pentru a ataca oficiali guvernamentali, parlamentari şi poliţişti, conform publicaţiei Le Figaro. „Sunt pucişti. Ne aflăm în mijlocul unei tentative de lovitură de stat”, au afirmat surse ale ziarului.
Joi, liderul Vestelor Galbene, Eric Drouet, a afirmat: „Sâmbătă va fi concluzia finală. Sâmbătă este Elysee”, adăugând că „tuturor ne-ar place să mergem la Palatul Elysee”.
Le Figaro a mai precizat că protestele de sâmbătă ar putea implica violenţe fără precedent, din moment ce ar putea include „elemente radicalizate” atât din partea „extremei drepte cât şi din partea extremei stângi”.
Patru persoane au murit în ultimele săptămâni în timpul protestelor din Franţa – inclusiv o femeie în vârstă de 80 de ani care a murit din cauza şocului, după ce o bombă lacrimogenă a fost lansată de poliţişti către fereastra apartamentului ei, în timp ce aceasta încerca să o închidă. Peste 400 de persoane au fost arestate în timpul protestelor de sâmbăta trecută, în timp ce peste 130 de persoane au fost rănite.
Manifestanţii Vestele Galbene au spus recent presei că guvernul francez a pierdut contactul cu propriul popor şi că guvernanţii trebuie „să pună omenia pe primul loc, şi nu banii”. Un manifestant a afirmat pentru RT că ei „ar prefera să muncească, în loc să stea pe străzi strigând, fără speranţă”.