Casa Albă către Hashim Thaci: “Este momentul” să rezolvaţi disputele cu Serbia
alte articole
John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a cerut Kosovo şi Serbiei să pună capăt îndelungatelor dispute şi să meargă pe calea aderării la Uniunea Europeană, potrivit RFE/RL.
“A sosit momentul ca Serbia şi Kosovo să ajungă la un acord”, a scris Bolton pe Twitter marţi seară, după o întâlnire cu preşedintele kosovar Hashim Thaci, la Casa Albă.
“SUA este pregătită să ajute ambele părţi să atingă acest obiectiv istoric”, a precizat Bolton.
După întâlnire, Thaci şi-a exprimat optimismul pe reţele sociale, mulţumindu-i lui Bolton “pentru sprijinul deplin de care a beneficiat Kosovo în timpul acestei administraţii”.
“Am convenit că ambele ţări au o şansă istorică prin dialog, care nu ar trebui ratată”, a susţinut Thaci, adăugând că va contribui la impulsionarea eforturilor Kosovo de a adera la NATO, UE şi ONU.
Discuţiile cu Bolton au avut loc după ce Thaci s-a întâlnit în Washington, cu o zi în urmă, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care a încurajat Kosovo să “folosească această fereastră unică de oportunitate pentru a ajunge la un acord istoric şi cuprinzător de normalizare [a relaţiilor] cu Serbia”, în cadrul unui dialog intermediat de UE, a susţinut Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.
Pompeo a mai cerut Pristinei să anuleze tarifele de 100% aplicate săptămâna trecută la importurile din Serbia ca răspuns la o campanie desfăşurată de aceasta pentru menţinerea Kosovo în afara agenţiei internaţionale poliţieneşti Interpol.
“Normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia este singura soluţie pentru a netezi calea spre integrarea viitoare a ambelor ţări în comunitatea de naţiuni occidentale”, a afirmat Nauert.
Tarifele au atras proteste dure din partea Serbiei şi i-au determinat pe primarii câtorva municipalităţi predominant sârbe din nordul Kosovo să demisioneze marţi.
Kosovo, cu o majoritate albaneză de 90%, şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008. Statul a fost recunoscut de puteri majore occidentale, dar nu şi de Serbia, care continuă să pretindă suveranitatea asupra fostei sale provincii.