Actul IV: Parisul lovit din nou de violenţe. Poliţişti, manifestanţi, gaze lacrimogene

Proteste violente la Arcul de Triumf din Paris (Getty Images)
Andrei Popescu
08.12.2018

Poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor din Paris în condiţiile în care demonstraţiile violente împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron au intrat în cea de-a patra săptămână consecutivă.

Aproximativ 1.500 de manifestanţi s-au adunat sâmbătă dimineaţa pe bulevardul Champs Elysees, în contextul în care Franţa s-a pregătit pentru un nou weekend de haos după ultimele câteva săptămâni de proteste violente desfăşurate de manifestanţii numiţi “vestele galbene” declanşate de planul preşedintelui Macron de a creşte taxa pe carburanţi. Şi cel puţin 127 de persoane au fost arestate după ce poliţia a descoperit asupra lor arme, inclusiv ciocane şi bâte de baseball, potrivit Express.co.uk.

Conform BFMTV, pe bulevardele Haussmann şi Grande din centrul capitalei, poliţia şi jandarmii au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au încercat să ridice baricade. De asemenea, o baricadă a fost incendiată în apropiere de Place de la Republique.

Aproape 90.000 de poliţişti au fost trimişi în întreaga ţară înaintea protestelor anunţate pentru sâmbătă, dintre care 8.000 doar în Paris.

Manifestanţii furioşi au numit protestele din acest weekend Actul IV, ca o provocare dramatică la adresa lui Macron, în ciuda faptului că acesta a decis să nu includă în bugetul din 2019 mărirea taxei pe carburanţi.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a avertizat manifestanţii în privinţa unui „răspuns robust”, cerând protestatarilor paşnici să nu se amestece cu „huliganii”.

„Cei care creează probleme pot fi eficienţi doar atunci când se deghizează ca veste galbene. Violenţa nu este niciodată o metodă bună de a obţine ce doreşti. Acum este momentul dialogului”, a adăugat el.

Protestele au izbucnit în luna noiembrie din cauza propunerii privind creşterea taxei pe carburanţi. Ulterior, protestele s-au transformat într-o mişcare împotriva lui Macron, care înfruntă o criză majoră în ceea ce priveşte popularitatea sa.

Autorităţile insistă că protestele au fost deturnate de anarhişti.

Deşi Macron a fost forţat să abandoneze, cel puţin temporar, taxa propusă, manifestanţii continuă să ceară mai multe concesii, inclusiv reducerea taxelor, salarii mai mari, costuri mai mici pentru energie, condiţii mai bune pentru pensionare şi chiar demisia preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor