Noi ciocniri între poliţie şi „vestele galbene” în Franţa

Manifestanţi “vestele galbele” se adună la Arcul de Triumf din Paris în timpul protestelor din 1 decembrie 2018 (Lucas Barioluet/AFP/Getty images)
Andrei Popescu
01.12.2018

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor numiţi „vestele galbene” care au încercat să treacă de barierele de securitate ridicate pe Bulevardul Champs Elysees din Paris, potrivit Deutsche Welle.

Autorităţile au arestat peste o sută de persoane, exprimându-şi temerile că printre manifestanţi s-ar fi infiltrat grupuri de extremă stânga şi dreapta.

Demonstraţiile au evoluat, din proteste ale şoferilor supăraţi din cauza faptului că trebuie să plătească un preţ mai mare pentru carburanţi, într-o mişcare care a atras fermieri, funcţionari, pensionari şi alte persoane îngrijorate de costurile ridicate ale traiului din Franţa.

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că aproximativ 36.000 de persoane s-au alăturat protestelor de sâmbătă din întreaga ţară, inclusiv 5.500 în Paris. La unul dintre proteste poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a calma manifestanţii violenţi. O parte din manifestanţii din Paris s-au ciocnit cu poliţia, aruncând cu proiectile şi incendiind proprietăţi în apropierea bulevardului Champs Elysees.

Timp de două săptămâni, manifestanţii „vestele galbele” – care şi-au luat numele de la vestele reflectorizante pe care toţi şoferii ar trebui să le aibă în vehiculele lor – au blocat diverse autostrăzi în Franţa şi ocazional s-au ciocnit cu poliţia. Ei cer guvernului să anuleze politicile sale economice care au avut drept rezultat preţuri ridicate la carburanţi şi o creştere a costurilor de trai.

Autorităţile franceze au înăsprit securitatea înaintea protestelor de sâmbătă, trimiţând aproximativ 5.000 de poliţişti şi jandarmi în Paris. Alţi 5.000 au fost trimişi pe întreg cuprinsul Franţei pentru alte proteste.

Protestele se bucură de un amplu suport în Franţa, un sondaj de opinie publicat miercuri arătând că doi din trei cetăţeni francezi susţin protestele, în ciuda faptului că acestea au provocat blocaje rutiere şi au afectat economia.

Protestele reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa preşedinţiei de 18 luni a lui Emmanuel Macron.

Macron a respins cererile manifestanţilor de a anula o creştere a taxelor pe carburanţi ce urmează să intre în vigoare în luna ianuarie, afirmând că măsura este necesară pentru a lupta împotriva poluării. Totuşi, el a promis marţi că va prezenta un plan pentru a ajuta Franţa să se îndrepte către o economie bazată pe emiteri reduse de carbon, fără a plasa o povară suplimentară pentru persoanele cu un venit mic.

Protestele vestelor galbene s-au răspândit şi în Belgia. Vineri, poliţia din Bruxelles s-a ciocnit cu manifestanţi furioşi pe taxele şi preţurile alimentare ridicate în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor