Noi specii de viermi găsiţi la adâncime sub scoarţa Pământului
alte articole

Animalul care trăieşte la cea mai mare adâncime din lume, o specie de nematod sau de vierme cilindric, a fost descoperit la o mină de aur din Africa de Sud, la aproape 1 km adâncime, conform unui studiu publicat online în Nature.
Halicephalobus Mephisto este numit după diavolul Mefistofel pentru că populează zonele profunde, întunecate şi fierbinţi, hrănindu-se cu bacterii subterane în biofile gelatinoase de pe pereţii de stâncă.
"Depăşeşte de aproape 1 milion de ori dimensiunea bacteriilor pe care le mănâncă – ca şi cum l-ai găsi pe Moby Dick în Lacul Ontario", a declarat co-autorul studiului Tullis Onstott, de la Universitatea Princeton din New Jersey, potrivit Nature.
Biosfera subterană profundă se extinde la aproape 3 km sub pământ. Este un loc greu de supravieţuit din cauza constrângerilor de temperatură, oxigen şi spaţiu, care fac supravieţuirea grea - cu excepţia bacteriilor unicelulare. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit patru specii de viermi rotunzi în cadrul studiului lor subteran.
"Când am propus să cercetăm subteranul şi mai în adâncime, aceasta a fost percepută ca o idee 'deplasată'," a declarat Găetan Borgonie de la Universitatea din Ghent, Belgia, pentru Nature. "Nu se întâmplă des să ai ocazia să rescrii limitele unei biosfere de pe o planetă."
Echipa a descoperit, de asemenea, ADN dintr-o altă specie necunoscută de nematozi, la mai mult de două mile adâncime, unde temperaturile sunt în jur de 48 ° Celsius.
"Descoperirea de viaţă multicelulară în adâncimea Pământului are implicaţii importante pentru căutarea vieţii subterane pe alte planete din Sistemul nostru Solar", au declarat cercetătorii în sumarul studiului.
Urmăriţi articolele scrise de Cassie Ryan pe Twitter la @ cassieryanET.