Fukushima: China cere Japoniei informaţii despre scurgerile radioactive

6 august 2013 centrala nucleară Dai-ichi în Okuma, prefectura Fukushima.
6 august 2013 centrala nucleară Dai-ichi în Okuma, prefectura Fukushima. (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)

Marţi, guvernul de la Beijing a cerut Japoniei date precise privind modul în care sunt gestionate apele radioactive care provin de la Fukushima, centrala nucleară avariată în luna martie 2011 de un tsunami. Oficialii chinezi pretind Tokyo-ului să facă eforturi susţinute şi transparente pentru limitarea daunelor care au avut loc în urma scurgerilor radioactive. „Somaţiile” Beijingului vin pe fundalul frecventelor intruziuni ale Chinei în apele teritoriale japoneze, ceea ce a tensionat relaţiile diplomatice dintre cele două ţări.

„China urmăreşte cu mare atenţie măsurile luate de Japonia”, a precizat adjunctul ambasadorului Chinei la ONU Wang Min, în timpul dezbaterilor ce privesc Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Cerem Japoniei să nu renunţe la niciun efort pentru limitarea impactului accidentului şi să ofere comunităţii internaţionale informaţii exacte, precise şi punctuale” a mai spus Wang Min.

Diplomatul chinez a mai subliniat faptul că incidentul de la Fukushima a „tras un semnal de alarmă în domeniul securităţii nucleare”, adăugând că regimul chinez este un susţinător „ferm” al energiei nucleare.

Tokyo Electric Power (TEPCO) menţiona luna trecută că apa de ploaie contaminată de la Fukushima ar fi ajuns în Oceanul Pacific. Yukia Amano, directorul general al AIEA, declara luna trecută că „gestionarea apei contaminate este o prioritate”.

Coreea de Sud apreciază că Fukushima rămâne „o sursă de îngrijorare în special pentru ţările riverane, din cauza scurgerilor de apă contaminată în mare”, potrivit adjunctei ambasadorului la ONU Sul Kyung-hoon.

Într-un alt comunicat, Seulul a declarat că „este recunoscător Guvernului japonez pentru eforturile depuse cu scopul de a oferi comunităţii internaţionale informaţii pertinente”.

Directorul general al AIEA a declarat că Japoniei i-a fost recomandat să implementeze o abordare eficientă şi mecanisme pe termen lung pentru controlul apei contaminate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe