"Noi nu uităm! Şi nu iertăm crimele din 2009" - Flashmob la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti

În faţa Ambasadei Republicii Moldova au strălucit lumânările aprinse în memoria tinerilor căzuţi victime represaliilor forţelor de ordine pe 7 aprilie 2009. La 8 ani de atunci, dosarul atrocităţilor petrecute în Chişinău este încă nesoluţionat.
Comemorare la Ambasada Republicii Moldova
Comemorare la Ambasada Republicii Moldova (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Zeci de tineri din România şi Basarabia s-au strâns vineri în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, pentru a onora sacrificiul celor care, în aprilie 2009, au căzut victime represiunii forţelor de ordine, după ce au ieşit în stradă cerând contestarea alegerilor parlamentare câştigate de comunişti. Participanţii la eveniment au aprins lumânări în memoria victimelor şi au ţinut un moment de reculegere în onoarea lor.

Prin mesajul lor, participanţii la eveniment au transmis un dublu mesaj - pe de o parte, fraţilor de peste Prut li s-a transmis că inimile românilor bat pentru ei, în timp ce autorităţilor li s-a cerut să facă dreptate în dosarul „7 aprilie 2009”.

Comemorare la Ambasada Republicii Moldova
Comemorare la Ambasada Republicii Moldova (Mihut Savu / Epoch Times)

Comemorare la Ambasada Republicii Moldova
Comemorare la Ambasada Republicii Moldova (MIhut Savu / Epoch Times)

"Am venit în faţa Ambasadei Republicii Moldova, sau a republicii de lângă Moldova, mai corect spus, pentru a le transmite fraţilor din Chişinău că inima românească bate la Bucureşti şi este lângă ei. Din păcate, acum 8 ani regimul comunist a putut fi răsturnat doar prin soldarea cu victime acolo în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Am venit să spunem tuturor celor de acolo şi de aici că cele două inimi bat la unison şi că, dacă în 2009 s-a cerut unirea prin afişarea hărţii României mari pe clădirea Parlamentului din R. Moldova, s-a deschis şi procesul de reîntregire naţională. 2009 a fost punctul de retrezire, credem noi că a trecut suficient de mult timp şi cei de acolo s-au convins că singura soluţie e aici şi capitala noastră, a tuturor românilor, e la Bucureşti", a declarat Alexandru Rotaru, preşedinte executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizator al acţiunii de astăzi, alături de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Bucureşti.

"Am avut cunoscuţi, rude, prieteni care au fost acolo, am avut prieteni care au fost bătuţi au fost duşi în acel coridor al torturii în închisori din Chişinău şi a căror sănătate nu le permite să uite. Sperăm să nu se mai repete astfel de evenimente pe viitor!", a adăugat Rotaru.

Alexandru Rotaru a mai precizat că prin demersul lor, tinerii doresc, de asemenea, să transmită un mesaj şi ambasadorului Republicii Moldova, căruia i-au cerut să nu uite de dosarul 2009, dosar a cărui rezolvare a fost promisă cu "patos" de cei din guvernarea pro-europeană şi care însă s-a muşamalizat.

"Din păcate, comuniştii au luat o altă mască şi sunt acum pe scaunele din Parlament, din Guvernul R. Moldova, neavând mustrări de conştiinţă. Ieri, dl Voronin a declarat că dacă ar avea posibilitatea ar stinge acea manifestaţie şi mai violent", a precizat Rotaru.

Comemorări similare au fost organizate astăzi şi la Chişinău, Timişoara, Cluj şi Sibiu.

Evenimentul din 7 aprilie

"Ziua de 7 aprilie a început cu un protest paşnic, tinerii au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze împotriva alegerilor care după părerea lor erau fraudate. S-au adunat circa 10.000 de tineri. Pe la miezul nopţii au apărut în PMAN un grup de tineri veniţi pentru a deturna. Atunci situaţia a luat o altă întorsătură, au intrat în Guvern, au început să strice tot ce era posibil şi din cauza aceasta au venit sute de poliţişti în Piaţă, tinerii au fost luaţi la bătaie, majoritatea au fost luaţi la secţiile de poliţie, închişi, ţinuţi ilegal, părinţii erau în faţa comisariatelor, aşteptau să afle măcar ceva, sunt în viaţă sau nu dar nu aveau niciun răspuns. A fost o noapte de groază pentru mulţi părinţi, pentru mulţi tineri, în acea noapte în Chişinău.

Sute de tineri au fost bătuţi, au fost abuzaţi în comisariatele de poliţie, dintre care trei au fost declaraţi ucişi în acea seară. Unul a fost aruncat de la etajul acelei clădiri, unul a fost snopit în bătaie în acea seară, iar despre un tânăr găsit aruncat dintr-o maşină, nimeni nu poate spune ce s-a întâmplat. Oricum, nimeni nu a răspuns pentru faptele din acea seară", a remomoratdriana Pavalache, preşedinta Asociaţiei Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, evenimentele din 7 aprilie.

Potrivit Adrianei Pavalache, deşi au trecut ani de zile de atunci, frica a rămas, tinerii resimţind-o şi acum: "Unii nu pot merge, atât de tare au fost maltrataţi în acea noapte şi se simte frica asta!", povesteşte tânăra.

Cât despre punctul unde se află Moldova acum, tânăra spune: "Da, e aceeaşi politică comunistă, aceleaşi idei, aceleaşi legi doar că acum şi noi am protestat când au fost declarate alegerile. Considerăm că alegerile au fost fraudate, doar că nu a avut acelaşi impact cum a fost după comunicatul de presă al noul preşedinte “Nu vă jucaţi cu focul!”, probabil că tinerii s-au temut, le-a fost frica să nu se repete povestea din 7 aprilie."

Reamintim că pe pe 7 aprilie se împlinesc 9 ani de la protestele izbucnite în Moldova după ce au fost anunţate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care îi prezentau drept câştigători pe comunişti. În urma manifestaţiilor reprimate violent, regimul Voronin a fost înlăturat de la putere. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne