Nivelul de anxietate în România atinge cote alarmante. Dezvăluirile ultimului sondaj INSCOP

Remus Ştefureac
Liliana Alexe
15.07.2025

Sociologul Remus Ştefureac a atras atenţia, marţi, pe Facebook, în urma celui mai recent sondaj INSCOP Research, că intensitatea anxietăţii în România este foarte ridicată.

La întrebarea „În ce măsură în ultimele şase luni aţi avut sentimentul că România este în pericol” adresată românilor, Barometrul INSCOP arată următoarele rezultate:

65,2% dintre români au acest sentiment în foarte mare măsură (37.1%) sau în mare măsură (28.1%);

18,2% - în mică măsură;

15,3% - în foarte mică măsură sau deloc;

1,3% - nu au răspuns/nu ştiu;

În funcţie de votanţii partidelor politice, au un sentiment de pericol în foarte mare măsură sau în mare măsură:

PSD - 60%

PNL - 58%

USR - 70%

AUR - 71%

În ceea ce priveşte genul persoanelor chestionate, femeile - 69%, bărbaţii - 61% - au un sentiment de pericol în foarte mare măsură sau în mare măsură.

În funcţie de nivelul educaţiei: 70% dintre cei cu studii primare, 64% dintre cei cu studii medii şi 62% dintre cei cu studii superioare - au un sentiment de pericol în foarte mare măsură sau în mare măsură.

Analiza şefului INSCOP

„Pericolele la adresa României.

După cea mai gravă criză sanitară a ultimului secol şi peste 3 ani de război dur la graniţele României provocat de atacul Rusiei împotriva Ucrainei, starea de anxietate a populaţiei era oricum ridicată.

Pe acest fond, sentimentul general al populaţiei că România este în pericol a fost amplificat de cea mai gravă criză a regimului democratic din ultimele 3 decenii. Aşa se explică de ce două treimi dintre români (65,2%) declară că în ultimele 6 luni au avut sentimentul, în foarte mare măsură sau în mare măsură, că ţara este în pericol.

Taberele politico-ideologice pot interpreta sursele pericolului în mod diferit, însă intensitatea anxietăţii este foarte ridicată, indiferent de opţiunile politice ale respondenţilor.

De asemenea, nu există nicio categorie de populaţie mai relaxată în ceea ce priveşte percepţia pericolului, ceea ce explică suplimentar starea de tensiune din societatea românească.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor