Traian Băsescu: Guvernul Filip merită o şansă, în condiţii de instabilitate politică cele 60 milioane de euro n-au cum să vină în Moldova

EX-preşedinte român Traian Băsescu este de părere că cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să dea o şansă Guvernului Filip, odată ce nu există încă o altă forţă care să se opună forţelor pro-ruse, care ar putea câştiga în cazul unor alegeri anticipate.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Românilor le este foarte greu să înţeleagă de ce în Republica Moldova, cetăţenii continuă să protesteze în stradă după ce a fost investit guvernul Filip, a menţionat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni de la UNIMEDIA, deşi este de acord că nominalizarea lui Pavel Filip se află sub semnul întrebării.

„Românilor le este foarte greu să înţeleagă de ce mai sunt proteste în stradă după ce un Guvern a fost instalat printr-un vot al Parlamentului. De regulă în ţările democratice se dau 100 de zile oricărui Guvern proaspăt instalat să arate ce poate. Pe de altă parte, înţeleg foarte bine erorile pe care le-a făcut actuala majoritate”, a subliniat Băsescu.

În opinia politicianului român, candidatura oligarhului Plahotniuc „a fost o eroare formidabilă”, fiind urmată de o alta, prin constrângerea preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Filip după o decizie a Curţii Constituţionale. „D-l Filip este o nominalizare pusă sub semnul întrebării, legat de controlul pe care Plahotniuc îl exercită asupra premierului”, a adăugat fostul preşedinte român.

Deşi Guvernul Filip a fost investit pe repede înainte şi cu o mulţime de neregularităţi, potrivit lui Traian Băsescu, demiterea acestuia nu este o soluţie pentru scoaterea din criză a Moldovei, întrucât ţara nu este pregătită pentru alegeri anticipate.

„Unde ar duce o depunere de mandat a Guvernului Filip? Să spunem că ar vrea să răspundă cererilor străzii, care ar fi rezultatul? În momentul de faţă în Piaţă sunt două partide pro-ruseşti, Partidul Socialiştilor a lui Igor Dodon şi Partidul Nostru a lui Renato Usatîi. Platforma Demnitate şi Adevăr nu s-a putut înregistra încă, iar Platforma d-nei Maia Sandu avea vreo mie de semnături acum o săptămână şi-i trebuiesc 4000 pentru înscriere. Eu aş sugera în primul rând ca cele două platforme să se transforme într-un partid să poate crea o alternativă la ce propune Usatîi şi Dodon, adică integrare în Uniunea Vamală”, a opinat Traian Băsescu.

Platformei DA şi proiectului Maiei Sandu, Băsescu le-a sugerat să se „transforme în partide să poată lupta în competiţia electorală. Cu nişte maşinării de vot cum sunt partidele lui Dodon şi Usatîi ce le opui, nişte platforme civice încă nestructurate în teritoriu, este după părerea mea o mare eroare. S-ar stabili clar drumul către Uniunea Vamală. Platforma DA şi proiectul Maiei Sandu nu au nici o şansă pentru că nu sunt partide. Ele trebuie să se transforme în partide ca în 3-6 luni să fie apte să se bată cu partidele pro-moscovite”, a punctat ex-preşedintele român.

Cu toate că în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău se scandează de un an de zile „Jos Plahotniuc!”, Băsescu este de părere că lupta se duce nu numai cu Plahotniuc dar şi cu forţele pro-ruse creându-se o stare de instabilitate prielnică Moscovei.

„Cei din Piaţă cred că luptă cu Plahotniuc. Li se pare că luptă numai cu Plahotniuc care mai devreme sau mai târziu va fi îndepărtat din zonele de putere ale RM. Acum la Chişinău se maschează crearea de instabilitate care e foarte prielnică pro-ruşilor. Instabilitatea politică la Chişinău nu face decât rău, nu politicienilor nici măcar liderilor din Piaţă indiferent ce orientare au, ci cetăţenilor R. Moldova. Nu aveţi bugetul făcut. Cu ce plătiţi pensii din februarie, martie în colo? Bugetul RM are un deficit de 60 milioane de euro. Cineva trebuie să umple acest gol, însă în aşa condiţii cei 60 de milioane la care s-a angajat Guvernul Cioloş n-au cum să vină”, a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe